Brandweer gooit C2000 eruit

C2000

c2000De brandweer trekt voor een belangrijk deel definitief zijn handen af van het omstreden communicatiesysteem C2000. Vanaf volgend jaar zullen brandweermannen onderling niet meer met C2000-portofoons praten, maar via andere portofoons.

 

 

C2000, dat is bedoeld om hulpverleners van alle verschillende disciplines met elkaar te laten communiceren, is de brandweer al jaren een doorn in het oog. Wanneer ze brandende panden in gingen, konden spuitgasten niet meer met elkaar in contact blijven omdat de dekking binnenshuis tekort schoot. Met alle grote risico’s die daarbij horen.

Uit onvrede kochten korpsen al op kleinere schaal andere portofoons. Dat lag politiek buitengewoon gevoelig, maar nu blijkt de aanpak om C2000 deels te omzeilen de nieuwe landelijke maatstaf te zijn. Namens bijna alle korpsen is de brandweer Midden en West Brabant een aanbesteding gestart voor meer dan 6200 alternatieve portofoons. Daarnaast komt er een kleiner aantal van 4500 nieuwe C2000-porto’s. Die zijn bedoeld voor de bevelvoerders. Daardoor zullen deze leidinggevenden vanaf volgend jaar met twee typen communicatieapparatuur rondlopen.

Geslaagde tests

„We hebben geslaagde tests met de nieuwe porto’s achter de rug. Ook zijn de frequenties al vastgesteld”, zegt Gert-Jan Verhoeven van de brandweer Midden en West Brabant. „De nieuwe portofoons zijn goedkoper dan de C2000-voorgangers. En hoewel het ook digitale apparatuur is, functioneren ze binnenshuis bovendien toch beter.”

C2000 is sinds zijn introductie begin dit millennium een bron van ergernis voor hulpverleners in ons land. Bij grote incidenten, zoals het ongeluk met de Boeing van Turkish Airlines in 2009, de strandrellen in Hoek van Holland en de brand in het cellencomplex van Schiphol in oktober 2005, raakte het systeem overbelast. Speciale opleidingen van gebruikers en technische aanpassingen hebben dit manco niet weten weg te krijgen. Bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander op 30 april dit jaar werd daarom een alternatief tweede net geplaatst om er zeker van te zijn dat bij calamiteiten er wel gecommuniceerd kon worden. Alles bij elkaar heeft C2000 de belastingbetaler al zo’n miljard euro gekost.