Dataverkeer naar de maan nu razendsnel

maanenaarde

maanenaardeDe Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA slaagde erin om met een snelheid van 622 megabytes per seconde (Mbps) data te versturen naar een maansonde. En dat is uitzonderlijk snel. De gemiddelde internetsnelheid om gegevens te downloaden ligt in Nederland immers rond de 10 Mbps.

 

NASA gebruikte een speciaal ontwikkeld lasercommunicatiesysteem, zodat ze niet afhankelijk was van de radiogolven waarmee data normaal gesproken worden verstuurd. Omdat NASA steeds meer capaciteit nodig heeft om zware bestanden vanuit de ruimte naar de aarde sturen, zoals hogeresolutiefoto’s en 3D-video’s, is dat oude, tragere systeem aan vervanging toe.

De techniek van de laser werd ontwikkeld in het Lincoln laboratorium van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Er wordt nog steeds aan gesleuteld, om de laser gebruiksvriendelijker en nauwkeuriger te maken. Zo is het bijvoorbeeld nog lastig om de dunne laser straal precies te richten op het object waarvan je de data wilt downloaden. Zeker als je bedenkt dat zo’n sonde zich op een afstand van grofweg 380.000 kilometer van de aarde rond de maan beweegt.