Nieuw type micromechanisch filter

filter

filterSmartphones moeten nu al veel draadloze standaarden aankunnen zoals GSM, WiFi, Bluetooth, 4G en GPS. Naar verwachting zal dit aantal alleen maar toenemen, en is er behoefte aan goede filters om ook de toekomstige standaarden uit elkaar te kunnen houden.

 

LC-kringen met goede kwaliteit zijn op een chip nauwelijks te realiseren. Ook de tegenwoordig veel toegepaste Surface Acoustic Wave filters zijn relatief groot en daarom moeilijk te integreren. Onderzoekers van het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie van de Universiteit Twente hebben nu een belangrijke stap gezet met een nieuw type filter, gebaseerd op micromechanische resonatoren.

filter

Het nieuwe filter bevat twee resonatoren, die ieder bestaan uit een op metaal aangebrachte laag van het piëzoelektrische materiaal PZT. Door het PZT in dezelfde richting als het metaal te laten trillen kan de resonantiefrequentie worden ingesteld. De ingangssignalen van beide filters zijn in fase, en de uitgangssignalen worden van elkaar afgetrokken waardoor een vierde-orde filter ontstaat. De eerste versie van het filter werkte bij ongeveer 400 MHz. Dat is nog te laag voor mobiele toepassingen, maar nieuwe versies werken al bij hogere frequenties en de bij smartphones gebruikte GHz-frequenties zijn volgens de onderzoekers haalbaar.