Spaans dorp probeert amateurradio aan banden te leggen

auto

autoHet is houders van een amateurlicentie toegestaan om een zender te gebruiken in de auto. Dat is algemeen bekend. Maar onwetendheid met betrekking tot deze materie leidt soms tot uitspraken door lokale overheden of pogingen om dit soort dingen te reguleren die tot verassing dan wel totale verbijstering leiden.

 

Ook in Spanje zie je in toenemende mate pogingen van gemeenten om de installaties van antennes te reguleren dan wel aan banden te leggen, soms tot ver buiten hun bevoegdheden. En nu zijn er zelfs gemeentes die proberen om te bepalen of je al dan niet een amateurradio in je auto mag hebben.

Dit is wat momenteel gebeurt in het Canarische stadje San Bartolome, waar de wethouder voor verkeer, Robert Martel, heeft besloten dat taxichauffeurs slechts "onder bepaalde voorwaarden" ook amateurradio aan boord mogen hebben. De burgemeester zegt dat hij werkt aan een verordening die o.a. de beperkingen van het gebruik van radio-apparatuur vast zal leggen. Martel zegt dat de politie niet onmiddellijk in zal grijpen, maar waarschuwt dat de chauffeur zijn amateurradio uit moet laten als hij klanten aan boord heeft. Dit om te voorkomen dat de klant de hele reis naar het gewauwel van de chauffeur moet zitten luisteren. Volgens het stadhuis zijn er 350 taxi's waarvan er meer dan 30 ook een amateurradio aan boord hebben.

De lokale amateurs spugen vuur: zij hekelen de onwetendheid, het gebrek aan voorbereiding en het gebrek aan lef bij de politici in het land, en noemen dat schandalig. "Het wordt tijd dat iemand ze vertelt dat de amateurwereld zijn eigen regelgeving kent en dat het niet aan gemeentes is om dit soort zaken te regelen", aldus de amateurs in het dorp.