Kleinste FM-zender van 4 micrometer

grafeenzender

grafeenzenderOnderzoekers hebben grafeen weten te benutten voor een nuttige toepassing. Door unieke eigenschappen van het materiaal in te zetten wisten enkele Amerikanen 's werelds kleinste FM-zender te bouwen.

 

 

De kleine zender werd ontwikkeld door medewerkers van de universiteit van Columbia, die de mechanische en elektrische eigenschappen van grafeen combineerden tot een nanomechanisch elektrisch systeem. De nems-zender, een verkleinde versie van mems-techniek, maakt gebruik van de rek in grafeen om de frequentie van een spanningsgestuurde oscillator te variëren. De frequentie van de fm-zender die de onderzoekers zo bouwden bedraagt ongeveer 100MHz. Daarmee slaagden ze erin het geproduceerde FM-signaal te moduleren om zo muziek naar een conventionele ontvanger te sturen.

Het kleine stukje grafeen werd in een feedback-circuit geplaatst, waardoor het spontaan ging oscilleren. Door de spanning van een elektrode onder de 2 tot 4 micrometer lange strip grafeen te variëren, buigt het stripje in meer of mindere mate naar de elektrode toe. De rek die zo in het grafeen veroorzaakt wordt, moduleert de resonantiefrequentie.

Vooralsnog hebben de grafeen-oscillators een vrij lage signaal-ruisverhouding, wat nog moet verbeteren voor een praktijktoepassing gevonden kan worden. De onderzoekers denken hun grafeenoscillators in de toekomst in te kunnen zetten als component in wifi-ontvangers en zenders. De eenvoudige afstelling van de oscillatiefrequentie van de grafeenoscillators zou kleinere circuits mogelijk maken. Bovendien zou het grafeen mogelijk geïntegreerd kunnen worden met siliciumcircuits.