Update Delfi-n3Xt

Delfi C3

Delfi C3De Program Manager van de Nederlandse Delfi Nanosatelliet, Jasper Bouwmeester, geeft een update van de Delfi-n3Xt satelliet die op 21 november gelanceerd is met aan boord een amateurradio 435/145 MHz lineaire transponder.

 

 

Beste radio amateurs,

We hebben een fantastische lancering achter de rug met al snel ontvangst van Delfi-n3Xt! Het goede nieuws is dat Delfi-n3Xt zendt als hij in het zonlicht vliegt en uit gaat in de schaduw om de accu te sparen; precies zoals we het wilden hebben. De signaalsterkte is ook goed.

VHF ontvangst

We hebben echter vastgesteld dat de DUDe telemetrie client de frequentie-afwijking niet goed weergeeft en dat het erg moeilijk is om een lock op het signaal te krijgen.

Daarnaast is de bandbreedte van onze ICOM910 ontvangers te klein voor het fatsoenlijk ontvangen van een 2400 bit/s BPSK signaal (hoewel het wel gelukt is om een paar pakketjes te decoderen, dus het zit allemaal een beetje op het randje van wat kan). We gebruiken nu alleen nog een AR5000 ontvanger in combinatie met SDR voor het opnemen van een breed spectrum in IQ bestanden. Op die manier kunnen we de bestanden opnieuw afspelen en het signaal beter afstemmen en daardoor hebben we meer packets kunnen decoderen dan daarvoor. Vanmorgen tijdens de tweede overkomst hadden we het geluk dat we een real time lock op het signaal kregen en daardoor konden we veel packets decoderen, dus het is mogelijk om het in één keer goed te doen. Uiteraard willen we die "geluks-factor" nog wel elimineren.

Een paar mensen gaan nog in de Costas PLL binnen DUDe duiken om te zien of de prestaties nog wat verbeterd kunnen worden. Intussen kunnen jullie Delfi-n3Xt als een uitdaging zien voor het decoderen van packets…
 

S-band ontvangst

Voor wat de S-band betreft, we hebben nog geen tijd gehad om dat te testen omdat al onze inspanningen gericht zijn op de VHF ontvangst. Het baken staat echter wel aan (ook in het donker), en dat stuurt packets met een duty cycle van 5%, 1 Hz met 50 kbit/s MSK.
De satelliet tolt echter nog steeds, dus de antenne kan elke willekeurige kant op wijzen. Daarnaast is een hoop versterking nodig om ook maar iets boven de ruisvloer uit te zien (wij hebben een 38dB schotel).
Ik denk dat schotels met een versterking onder de 25 dB niet in staat zullen zijn het baken te ontvangen (laat staan te decoderen). Als iemand echter de juiste spullen heeft en het 1 Hz baken goed kan zien, bijvoorbeeld in een waterval scherm, laat het ons weten en stuur een schermafdruk!
 

TLEs

Dit zijn de laatste TLEs die we ontvangen hebben:
1 00371U 00371A   13325.30974640  .00000000  00000-0  10000-4 0     7
2 00371  97.7888  38.2587 0131876 190.4863 345.6615 14.61864099    08

73,

Jasper

Telemetrie ontvangst
http://www.delfispace.nl/operations/delfi-n3xt-telemetry-reception

Delfi-n3Xt
http://www.delfispace.nl/operations/radio-amateurs