Indiase vissers eisen gratis amateurradio en GPS

Een of andere schuit

Een of andere schuitDe Indiase krant Deccan Chronicle meldt dat de traditionele vissers het recht eisen op het gebruik van amateur radio, en wel door middel van gratis amateur apparatuur en GPS. Dit als communicatienetwerk voor hun veiligheid als ze op zee aan het werk zijn.

 

 

De krant zegt dat de vissers geen echt betaalbare en betrouwbare elektronische apparatuur hebben gevonden voor het zenden en ontvangen van berichten terwijl ze op open zee zijn, in het bijzonder tijdens het orkaanseizoen. En daarom zijn ze veroordeeld tot wat zij "onbetrouwbare mobiele telefoons" noemen, zonder garantie op bereik of back-up energie om die dingen aan de praat te houden (een mobiele telefoon op enige afstand van een zendmast vergroot zijn zendvermogen en kan zo in een half uur een accu leegzuigen).

Een groot deel van deze vissers hebben hun werkterrein op 300km of meer van de kust, waarbij ze soms meerdere dagen achter elkaar op zee verblijven. De enige manier waarop ze hun locatie door kunnen geven of hun familie kunnen bereiken, is via de onbetrouwbare mobiele telefoons die ze nu hebben.

Daarom eisen de vissers nu van de overheid gratis (gesubsidieerd) amateurradio apparatuur en GPS systemen omdat ze dat zelf niet kunnen betalen. Ze zeggen dat als ze over amateurradio- en GPS-apparatuur beschikken, het hun kan helpen om informatie over het weer te ontvangen, hun locatie te bepalen op zee en instructies te ontvangen over welke kant ze op moeten varen als er gevaar dreigt op zee.

Op dit moment wachten 70.000 vissers uit diverse dorpen langs India's kust op antwoord van hun eisen aan de regering. De voorzitter van de visserij-organisatie zegt in een artikel in de krant dat als het mobiele netwerk onderuit gaat tijdens een storm, de vissers geen bron van informatie hebben tenzij ze over amateurradio en GPS beschikken waarmee ze veilig de kust kunnen bereiken.

Het vraagstuk bet betrekking tot licensering komt in het artikel niet aan de orde…
Lees het verhaal op tinyurl.com/india-fishing-ham-radio.

Alsof er nog niet genoeg vissers op onze banden zitten (1) (2) (3)