LoTW – Betalen of niet?

LotW

LotWOei, Scheisse am Kugel. De TO2TT expeditie blijkt geld te vragen voor het bevestigen van QSO's via het digitale Logbook of the World. En daar is lang niet iedereen het mee eens.

 

 

Wat is het geval? Iwan W7NZ hoorde van zijn vriend dat die zijn LotW bevestiging van TO2TT binnen had. Dus logde hij snel in op zijn LoTW account om te kijken of zijn bevestiging ook binnen was.

Maar helaas, geen bevestiging. Dus keek hij eens op de TO2TT website wat de qsl voorwaarden voor die expeditie zijn, en kennelijk wordt je geacht (verplicht) op tenminste $1.50 te doneren, zelfs voor bevestiging via LotW!

Voor bevestiging via het bureau moet je hun eerst sturen en dan krijg je pas antwoord omdat ze geen internet verzoeken voor bureaukaarten accepteren (de tegenwoordig gebruikelijke OQSL – Online QSL request). Waarschijnlijk doen ze niets met die ontvangen kaarten, en gaan ze zo het stalen archief in. En dollars opsturen is voor Iwan geen optie.

Nu natuurlijk letterlijk de HAM-vraag: Iedereen weet dat dxpedities veel geld kosten. Maar is het daarom gerechtvaardigd geld te vragen voor een gratis dienst zoals LoTW? Per slot van rekening vraagt de ARRL ook geen geld voor het uploaden van de expeditielogs.

Andere dxpedities vragen doorgaans ook geen geld voor verzoeken voor qsl via het bureau en/of LotW. Als je wil doneren, prima, maar dat is nooit een verplichting.

Letterlijk staat er op de website:

Thank you, your QSO (11) data has been added to QSL Request database.
Make a donation and your QSL card will be send via LOTW without sending your.
If you don't make a donation your request well be deleted automatically by the system.
Total amount in USD is 1,50.

(Opmerking van de redactie: ik kan dit statement niet vinden. Wat ik wél vind, is een OQSL request pagina , waarin verwezen wordt naar een "LotW credit", wat betaling voor LotW suggereert). De vetgedrukte passages zijn niet door mij gemarkeerd, maat stonden volgens Iwan als zodanig op de website. Betalen, of geen QSL. De reacties op dit verhaal zijn wisselend. Amerikanen zijn veel eerder dan Europeanen (in het bijzonder zunige Nederlanders) bereid om voor een dienst te betalen. De hele cultuur in Amerika is gebaseerd op fooien, omdat dienstverlening maar zelden inclusief is zoals hier. Veel Amerikanen zeggen dan ook: Expedities kosten geld, dus betaal of stop met zeuren. Hobbies kosten ook geld, en dit is onderdeel van je hobby. Maar tegenstanders zeggen: Je weet dat een expeditie geld kost, en je doet het voor je eigen plezier. Dan past het niet geld te vragen voor een dienst die een ander gratis aanbiedt (LotW). Ik neig zelf naar dat laatste standpunt. Ik betaal vaak genoeg voor een paper QSL via OQSL. Maar betalen voor een database-entry? Dat gaat ver. Zo gaat de hobby nog eens een inkomstenbron vormen voor een select gezelschap amateurs.