Meer innovatie – een goed idee?

agentschap telecom

agentschap telecomMin of meer onopvallend berichtje op de site van het AT: "Meer ruimte voor innovatie via de ether". Klinkt leuk, maar dit is een indirecte bedreiging voor de amateurbanden als je tussen de regels doorleest.

 

Eerst maar eens het artikel waar het om gaat:

"Mobiel bellen in het vliegtuig, draadloos internet in de trein òf met een sensor koeien die in de wei lopen op afstand volgen. Innovatieve ontwikkelingen die al in een vroeg stadium de mogelijkheid hebben gekregen zich te bewijzen met de experimenteervergunning van Agentschap Telecom. Het agentschap biedt ruimte aan bedrijven om te innoveren met nieuwe draadloze producten en diensten, ook als ze voor de buitenlandse markt bedoeld zijn. Nederland is wereldwijd één van de koplopers met deze innovatiemogelijkheid.

Met de experimenteervergunning kunnen bedrijven en onderzoekers ‘real life’ ondervinden of de mogelijkheden van draadloze communicatie die zij in gedachten hebben, ook echt werken. Tegelijkertijd kan gemonitord worden of de nieuwe techniek storing veroorzaakt op bestaande draadloze technieken, die ook gebruik maken van de ether.

Gedeeld gebruik

Agentschap Telecom heeft de afgelopen jaren al ervaring kunnen opdoen met het uitgeven van experimenteervergunningen. Door een wijziging in de Telecomwet is het beleid nu ook wettelijk verankerd. “De regeling staat open voor alle mogelijke soorten experimenten waar gebruik wordt gemaakt van de ether. Iedere aanvraag zullen we zorgvuldig behandelen en beoordelen en het is iedere keer puzzelen of we een plekje in de ether kunnen vinden voor het experiment,” aldus directeur Peter Spijkerman. Het agentschap zelf hoopt ook vernieuwingen te mogen aantreffen die efficiënt en gedeeld gebruik van de ether stimuleren. Gedacht wordt daarbij aan self sensing technieken die bijvoorbeeld onderzoeken waar tijdelijk geen gebruik wordt gemaakt van bepaalde frequenties, zodat die ergens anders voor gebruikt kunnen worden. Een dergelijke ontwikkeling kan een beter gebruik van de schaarse ruimte in de ether bewerkstelligen.

Meerdere partijen

Bij complexe en uitdagende technieken is het soms nodig dat verschillende industrieën, universiteiten en onderzoeksinstituten gezamenlijk met een ontwikkeling bezig zijn. Waar mogelijk zal Agentschap Telecom daarom ook aanvragen van meerdere partijen faciliteren. Peter Spijkerman: ‘Als de aanvrager daar prijs op stelt en de uitkomsten zijn een mooi voorbeeld van efficiënt gebruik van het spectrum, kunnen we de kennis ook via ons netwerk (inter)nationaal helpen verspreiden.’ Een experimenteervergunning wordt voor maximaal 1 jaar afgegeven."

Tot zover het verhaal van het AT. Maar waar schuilt nu precies het gevaar? In principe voor alle banden waar amateurs een secondaire status hebben. Je ziet dat nu al steeds vaker voorkomt dat onze 13cm-band gebruikt wordt voor video-verbindingen. Daar hebben we immers een secondaire status en mogen we dus niet zeuren als een primaire gebruiker – straks misschien een experimenteervergunning – op "onze" band verschijnt.

Daarnaast baart de passage over self sensing zorgen. Het klinkt leuk, "onderzoeken waar tijdelijk geen gebruik wordt gemaakt van bepaalde frequenties, zodat die ergens anders voor gebruikt kunnen worden", maar waar vind je in het spectrum plekken waar vaak tijdelijk geen gebruik wordt gemaakt van bepaalde frequenties? Juist, in de amateurbanden. Met name op 70cm kan je vaak het spreekwoordelijke kanon afschieten zonder iemand te raken. Een ander gevaar is dat deze self sensing technieken helemaal niet werken. Want hoe detecteert zo'n techniek ons 10mW WSPR signaaltje? Nou? Niet dus. Kortom, dit klinkt heel aardig, maar Amateurs let op Uw saeck. Voor je het weet zitten onze (niet exclusieve) banden vol met experimenteervergunningen en hebben we het nakijken.