Nieuwe smart-tv’s ondersteunen ‘vingerbediening’

Mini samsung

Mini samsungDe serie smart-tv's die Samsung in 2014 gaat uitbrengen krijgt ondersteuning voor bediening met de vingers. De besturing via beweging is daar in huidige tv's nog niet nauwkeurig genoeg voor, maar in de nieuwe modellen zal dat wel het geval zijn.

 

De bewegingsbediening zou zo geoptimaliseerd zijn dat bedienen met vingers mogelijk wordt. Gebruikers kunnen van kanaal wisselen, het volume aanpassen en selecteren wat ze willen kijken door vingers te gebruiken. Door een vinger een cirkelbeweging tegen de klok in te laten maken, kunnen ze bijvoorbeeld teruggaan naar het vorige scherm of een video stopzetten.

Veel details geeft Samsung verder nog niet over de 2014-lijn van zijn smart-tv's: die worden pas op de CES-beurs begin januari in Las Vegas onthuld. Wel maakt het concern bekend het aantal landen waar Voice Interaction, oftewel stembediening, beschikbaar is, uitgebreid zal worden van 11 naar 23. Welke landen of talen toegevoegd worden is niet bekend. Nieuwe tv's van Samsung kunnen vanaf de tweede helft van 2013 al bediend worden met Nederlandstalige stemcommando's. Daarnaast worden onder andere Engels, Spaans, Frans, Duits en Italiaans ondersteund.

Samsung claimt de meest gebruikte stemcommando's gebruiksvriendelijker te hebben gemaakt.  Zo kunnen gebruikers van de komende tv's van kanaal wisselen door het kanaalnummer te noemen, waar daar bij de huidige lijn twee stappen voor nodig zijn. Ook kunnen gebruikers straks websites en apps openen via shortcuts voor spraakbediening. Bij zoeken met Voice Interaction verschijnt bij komende tv's een pop-up onderin het scherm met zoekresultaten, terwijl de gebruiker tv kan blijven kijken.