De “Edison”, een mini-PC

edisonmini

edisonminiIntel heeft op de CES-elektronicabeurs in Las Vegas de "Edison", een kleine computer ter grootte van een sd-kaart, gepresenteerd. De chipfabrikant hoopt dat ontwikkelaars de kleine pc gebruiken voor draagbare apparatuur.

 

De mini-computer, die waarschijnlijk moet concurreren met onder meer de Raspberry Pi, is opgebouwd rond een dualcore-Quark-soc, die Intel in oktober aankondigde. De kleine Intel-pc ter grootte van een sd-kaart communiceert met de buitenwereld via wifi en bluetooth. Het apparaat beschikt voor zover bekend niet over fysieke poorten. Onduidelijk is hoe de pc van stroom moet worden voorzien.

De Edison wordt geleverd met Linux, maar kan worden voorzien van andere besturingssystemen. De pc krijgt een eigen downloadwinkel. Intel hoopt dat ontwikkelaars de kleine pc gaan gebruiken voor draagbare apparatuur. Kleine pc's zijn ook onder zendamateurs populair. Zo wordt de Raspberry Pi bijvoorbeeld gebruikt voor WSPR (de)coding en ingezet als videosignaal generator.

Ontwikkelaars die nieuwe applicaties voor de Edison bedenken, maken kans op 500.000 dollar, omgerekend 367.000 euro, zo beloofde Intel-ceo Brian Krzanich; in totaal wordt 1,3 miljoen dollar, omgerekend 954.000 euro, verdeeld. De Edison komt deze zomer op de markt.