Europese commissie wil UHF reguleren

EU-logo

EU-logoDe Europese Commissie heeft een werkgroep ingesteld die het effectieve gebruik van de frequenties in het gebied van 470-790MHz in de komende decennia moet gaan bestuderen.

 

Deze werkgroep, onder leiding van Eurocommissaris Pascal Lamy, dient voorstellen in te dienen in samenwerking met telecommunicatie-exploitanten en omroepen voor het vrijmaken van frequentiesegmenten voor mobiele datatransmissie en het uitvoeren van de harmonisatoe van het gebruik van de UHF band op Europees niveau. De voorstellen dienen in juli a.s. gereed te zijn.

De commissie erkent dat een efficiënter gebruik van radiofrequenties in Europa noodzakelijk is, en daarom is het noodzakelijk om overeenkomst te bereiken over de manier waarop deze frequenties door de omroepen gebruikt worden. De UHF-band is voor belang voor mobiele breedbandtoepassingen omdat het bereik van UHF signalen relatief groot is en ook nog makkelijk door muren gaat in bebouwde gebieden. Bedenk in dit verband dat veel landen de 800MHz band al hebben vrijgegeven voor 4G toepassingen. Bovendien wordt het gebruik van UHF voor televisie-uitzendingen niet meer als van deze tijd beschouwd.