Russische radar neemt wraak

IARU-logo

iaru-logoIn de in december 2013 uitgekomen uitgave van de IARU Regio 1 Monitoring System electronische nieuwsbrief wordt gemeld dat er een snoeihard Russisch over-de-horizon radar signaal waargenomen is in de 20 meter band.

 

 

Wolfgang Hadel, DK2OM, is de Internationale Monitoring Service Coördinator van de IARU Regio 1. Hij meldt dat het waargenomen Over The Horizon radar signaal ongeveer 10 kiloHertz breed was en is opgenomen op de frequentie 14.305 MHz. En dat het erg klonk als het beruchte Russische Woodpecker radar systeem uit vervlogen tijden.

Maar dat is niet de enige plek waar deze woodpecker-achtige storing gehoord is. Andere rapporten melden dat deze reïncarnatie van de Russische Woodpecker ook gehoord is op 15 en 10 meter waar deze ook een plaag op de banden was.

En alsof dat nog niet genoeg is, zegt DK2OM dat een ander groeiend Russisch probleem de wildgroei is van taxi's die op 10 meter FM gehoord worden. Hij maakte op 15 december een foto van het spectrum. Daarop is 10 meter Contest activiteit te zien tussen 28.0 en 28.55 MHz met vele Russische taxi's in narrowband FM daar net boven. Alles bij elkaar niet echt goed nieuws voor Europese amateurs.