Televisie omroepen vrezen frequentie-oorlog

iphone

iphoneBBC News meldt dat de vraag naar nieuwe mobiele diensten zó snel groeit, dat de Engelse televie-omroepen vrezen buitenspel gezet te worden in de slag om de beperkte hoeveelheid beschikbare bandbreedte waarin ze nu uitzenden.

 

De Freeview digitale TV stations zijn uitermate ongelukkig over het plan om ze te verplaatsen uit de frequentiegebieden die ze momenteel in gebruik hebben, en maken zich zorgen over het verzoek dat ze gekregen hebben om op lange termijn minder spectrum te gaan gebruiken.

Het moederbedrijf, Digital UK, heeft een rapport uitgebracht waarin de nadruk wordt gelegd op het economische en sociale belang van digitale televisie (digital terrestrial television, DTT) zoals Freeview.

Tevens stelt men vragen bij de voorspelling dat er een explosieve vraag naar bandbreedte zal komen vanuit Ofcom (het Engelse AT) en de providers van mobiele diensten.

Ofcom meent dat de vraag naar supersnelle 4G en 5G mobiele diensten, zoals onderweg films kijken, en het aantal apparaten dat met internet verbonden is, in 2030 vertachtigvoudigd zal zijn.

De grootste mobiele telefoonoperator, Everything Everywhere, zegt dat er een toenemende consensus is dat mobiel breedband meer spectrum nodig heeft.

"Mensen doen steeds meer op hun telefoon en het moge duidelijk zijn dat we onze klanten daarin tegemoet moeten komen," zegt het bedrijf.