Canada krijgt 60m kanalen

canada

canadaIndustry Canada (het Canadese AT) heeft aan de radio amateurs in Canada vijf 60m kanalen toegewezen op basis van non-interference.

 

 

Het midden van deze kanalen komt overeen met de frequenties die aan de Amerikaanse amateurs zijn toegewezen op 60 meter: 5332 kHz, 5348 kHz, 5358.5 kHz, 5373 kHz en 5405 kHz. Let er in dit verband op dat vaak onderscheid gemaakt wordt tussen de "center frequentie" (het midden van het kanaal) en de "dial frequentie" (wat de set als frequentie aangeeft). Dit omdat een USB zich tot maximaal 3kHz boven de aanwijzing op het display uitstrekt. Bij een center frequentie van 5332 is de dial frequentie dan dus 1,5kHz lager, ofwel 5330.5 kHz.

Het verzoek tot het gebruik van deze frequenties was deels gebaseerd op het argument dat communicatie tussen Amerika en Canada in geval van nood mogelijk zou moeten zijn. 5MHz wordt bij uitstek gezien als noodcommunicatie band vanwege de gunstige eigenschappen die tussen 80m en 40m in liggen. Over het algemeen wordt in deze band NVIS communicatie toegepast (de techniek waarbij het zendsognaal vrijwel recht omhoog opgestraald wordt om communicatie over relatief korte afstanden mogelijk te maken).

Amateur stations mogen USB, data, RTTY en CW modes gebruiken met een maximale bandbreedte van 2.8 kHz, en een maximaal vermogen van 100 W ERP — dezelfde voorwaarden als in Amerika.

Canadese amateurs mogen geen storing veroorzaken aan vaste en mobiele diensten in Canada of in andere landen, zegt Industry Canada, en als dat toch gebeurt, kan de desbetreffende amateur verzocht worden om zijn uitzendingen te staken. Daarnaast kunnen de amateurs in Canada niet rekenen op bescherming tegen storingen van vaste of mobiele diensten in andere landen.

Kort geleden meldde de secretaris van de Spaanse amateurvereniging Unión de Radioaficionados Españoles (URE http://www.ure.es/), Salvador Bernal, EA7SB, al dat het Spaanse AT diverse 60m frequenties heeft toegestaan tot 30 juni 2014. Daarvan zijn de center frequenties 5268, 5295, 5313, 5382, 5430 en 5439 kHz, met een maximaal vermogen van 100 W PEP en een maximale bandbreedte van 3 kHz. Die frequenties verschillen van die in Amerika en Canada. De URE adviseert het gebruik van USB, de mode die in de meeste landen toegepast wordt op 60 meter.

In de Tjechische republiek mogen maximaal 10 amateurs tot eind 2014 experimenteren op 60 meter. Dit als opvolging van een eerder experiment op 5MHz dat twee jaar geleden eindigde. Tjechische amateurs met een bijzondere toestemming mogen zes kanalen gebruiken die overeenkomen met veel andere 5MHz amateurtoewijzingen. De USB dial frequenties zijn 5288.5, 5330.5, 5366.5, 5371.5, 5398.5 en 5403.5 kHz –  en daarvan komen er een aantal overeen met die van de US en Canada. Experimenteerders mogen 100 W ERP gebruiken in USB en CW (CW op de centerfrequentie, dus 1,5kHz boven de USB dial frequentie)

Recent kreeg ik de vraag of dat er in Nederland ook aan staat te komen. Ik heb dat een tijd terug al eens aan het AT gevraagd, en het antwoord was Nee. Hier zit defensie nog op die frequenties. Misschien als er een harmonisatie voorstel komt in de WRC2015, net als met 600m. En dan nog mag elk land daar van afwijken. Dus hier moeten we ons voorlopig beperken tot luisteren – wat best leuk is, want er is regelmatig wat te horen.