Ook Cuba op 60m

vlagCuba.wikimediacommonsEn weer een erbij: het Cubaanse Ministerie van Communicatie heeft een 12kHz segmentje in de 60m band ter beschikking gesteld van de radio amateurs, dit in tegenstelling tot de kanaalgebonden toewijzing zoals dat in andere landen doorgaans gebeurt.

 

 

De toewijzing geschiedt niet automatisch: amateurs in Cuba moeten eerst toestemming verkrijgen en een wijziging op hun machtiging. Het gebruik van 5418 tot 5430 kHz is op secondaire basis, met de nadruk op het gebruik tijdens noodsituaties.

“Cuba ligt elk jaar weer in het pad van de Caribbische orkanen, en deze band biedt een betrouwbare communicatie vooe het hele eiland,” zegt Pavel Milanes Costa, CO7WT, in Camagüey, die het nieuws ook op internet zette.

Cubaanse amateurs mogen SSB, CW, PSK31 en PSK63 gebruiken in de nieuwe mini-band. Zodra er in Cuba een officiële ramp afgekondigd wordt, mag de band alleen nog maar voor noodverkeer gebruikt worden. Amateurs in Cuba mogen 50 W (10 W voor de N-gelicenseerden) gebruiken, hoewel 100 W toegestaan wordt in noodsituaties, als daarmee de verbinding betrouwbaarder wordt.

Tijdens de World Radio Communication Conference (WRC) van 2007 was het Cuba dat voorstelde om een toewijzing voor amateurs op secondaire basis te realiseren in de band 5250 tot 5450 kHz. Tijdens de WRC-2012 kwam het voorstel niet door de keuring, maar het staat wederom op de agenda van de WRC-2015 als agendapunt 1.4.

De band 5250 tot 5450 kHz is toegewezen aan vaste en mobiele diensten, met uitzondering van luchtverkeer, op primaire basis. De Amerikaanse FCC heeft na overleg met de National Telecommunications & Information Administration (NTIA) over het primaire gebruik van de overheid van deze band, 5 kanalen toegewezen aan de Amerikaanse amateurs. Die kanalen zijn dan ook zo gekozen dat amateurs geen storing kunnen veroorzaken aan overheidsdiensten.

Komt de zaak tijdens de WRC-2015 wel door de stemming, dan kunnen wij na die tijd wellicht ook gebruik maken van deze interessante band.