Radiocommunicatie via internet brengt veiligheid in gevaar

planecrash

planecrashHet Nieuw-Zeelandse AT, Radio Spectrum Management, laat weten dat het streamen van luchtvaartcommunicatie via internet de veiligheid in gevaar kan brengen.

 

 

Een commerciële piloot streamde recentelijk het radioverkeer van de lokale verkeerstoren over het internet, zonder toestemming van de betrokken partijen of de Civil Aviation Authority (CAA).

Radio Spectrum Management (RSM) ontving daarop een klacht van het vliegveld, vanwege het mogelijk in gevaar brengen van de veiligheid en integriteit van de werkzaamheden op de luchthaven als gevolg van de ongewenste openbaarmaking van hun communicatie.

In artikelen 17 en 18 van de International Telecommunication Union (ITU) Radio Regulations staat dat radiocommunicatie geheim moet blijven, en dat moet zowel door gelicenseerden als het algemene publiek opgevolgd worden. (Letterlijk staat er als ik me goed herinner "Hij die communicatie opvangt die niet voor hem bedoeld is, mag hier geen gebruik van maken, niet opslaan in enige vorm of doorgeven aan derden". Woorden van die strekking althans). Nieuw-Zeeland heeft die regelgeving geborgd in hun Radiocommunications Act uit 1989. Letterlijk staat daarin: "It is an offence for anyone to disclose the contents, or to reproduce, or to make use of radiocommunications not intended for that person." Volgens de Radiocommunications Act van 1989 kan je beboet worden met $30.000 als je je daar niet aan houdt.

De piloot, die volledig aan het onderzoek meewerkte, kreeg een officiële waarschuwing.

Die regelgeving is in Nederland ook nog van kracht. Maar menig website (wij ook trouwens…) streamt het audio van deze of gene repeater. Ook luchtvaartcommunicatie is via het internet te volgen. In Nieuw-Zeeland is er na een klacht dus opgetreden. Ik heb er in Nederland nog niet van gehoord, maar het is wellicht interessant om eens bij het AT na te vragen hoe strafbaar je eigenlijk bent als je radiocommunicatie streamt.