Wifi walhalla wacht

Superantenne?

Superantenne?Ronkende koppen in de Telegraaf van vanmorgen. "Vanuit Nederland is een revolutionaire superantenne ontwikkeld die de hele mobiele wereld gaat veranderen." Nou, we zijn benieuwd.

 

 

Voor degenen die het gemist hebben:

Altijd bereik met superantenne

Problemen met het wifibereik in huis en draadloze apparatuur die elkaar stoort, behoren snel tot het verleden. Smartphones krijgen bovendien een veel beter bereik. Miljardair Marcel Boekhoorn denkt goud in handen te hebben met zijn Antenna Company, het bedrijf dat aan de wieg staat van de nieuwe generatie antennes.

Zijn rechterhand Roel Pieper is met diverse multinationals in gesprek over de inbouw van de antennes in mobieltjes, auto’s, routers en settopboxen. Ook zijn toepassingen mogelijk in vliegtuigen, medische apparatuur, wapens en radarsystemen, evenals apparaten als thermostaten die met andere apparaten moeten communiceren.

De nieuwe 3D-geoptimaliseerde antenne kan miljarden euro’s in het laatje brengen. „Deze superantenne wordt een wereldknaller”, laat de investeerder via zijn woordvoerster weten. Volgens Boekhoorn behoren wereldspelers als HTC, LG en Samsung tot de potentiële klanten. Met een aantal van hen is de op Curaçao gevestigde Antenna Company in een vergevorderd stadium van gesprek. Een op de drie smartphones komt van Samsung. Er is weinig rekenkunst voor nodig om te zien wat een deal met Samsung kan betekenen.

Bij een licentieafdracht van 3 euro per toestel en 333 miljoen verkochte telefoons, vloeit er 1 miljard euro per jaar in de kas van Boekhoorn en de zijnen. Ook Cisco, de ’loodgieter van het internet’ die onder meer zakelijke routers voor de koppeling van computernetwerken verkoopt, heeft interesse. Het ’geheim’ achter de techniek is een wiskundige superformule vernoemd naar prof. Johan Gielis .

Even serieus…

Wij amateurs zijn al jaren op zoek naar een superantenne. Een rubber duckie van 10cm die loeiharde signalen op 160m neerzet. Of zoiets. En wij weten ook dat het niet kan. Je hebt nou eenmaal oppervlakte nodig om energie af te kunnen stralen. Kwakzalver-achtige statements als "nieuwe 3D-geoptimaliseerde antenne" worden geponeerd om indruk te maken op niet-technici, maar het heeft natuurlijk hetzelfde niveau als "choline-milligrammen tegen het opbouwen van para-aminobenzolamfetaminen". En waar kennen we Roel Pieper en Marcel Boekhoorn ook al weer van? Oh ja, van De Broncode . Een eveneens "revolutionair" systeem voor videocompressie waar beide heren bovenop doken, en waarbij de uitvinder plotseling overleed en nooit meer iets teruggevonden is van het revolutionaire systeem (koop dat boek. Het leest als een thriller, maar dan waargebeurd).

U merkt het al: ik ben enigszins sceptisch als het aankomt op claims over superantennes, en al helemaal in combinatie met de heren Pieper en Boekhoorn. Dat zij er miljoenen aan gaan verdienen, staat met het aantal onwetende stakkers op gebied van HF in de markt wel vast. Dat de antenne revolutionair is, staat wat mij betreft nog lang niet vast. Maar dat zal de heren een worst zijn…