Cubaanse spionnen krijgen instructies via kortegolf

spion

spionOok als je zelf geen Cubaanse spion bent, kan je de geheime berichten ontvangen die door Havana naar spionnen in Miami, Washington en de rest van de wereld verstuurd worden.

 

 

Elke week verzendt een kortegolf radio station in Cuba 97 berichten met een soort fax-tonen. Met een computer programma dat vrij op internet verkrijgbaar is, zijn de tonen in cijfers om te zetten, waarna de Cubaanse spionnen het bericht decoderen naar begrijpelijke tekst.

Een tweede Cubaans spionage station zendt 16 berichten per week uit in de goeie ouwe 175-jaar oude Morse code – Geheime berichten aan Cubaanse spionnen die misschien wat ouder zijn of technisch niet zo goed onderlegd.

Zestien jaar na de arrestatie van vijf Cubaanse spionnen in Miami, die hun orders toen ook al via de kortegolf kregen, gebruikt Havana nog steeds een systeem dat na de koude oorlog al uit de gratie geraakt is.

Er zijn een hoop modernere en efficientere manieren om geheimen te communiceren, zoals satellieten, burst uitzendingen, eenmalige e-mails en zo nog wat trucs, zegt Chris Simmons, een gepensioneerde contra-spionage expert van het Pentagon die gespecialiseerd was in Cubaanse zaken.

“Misschien zijn deze Cubaanse uitzendingen voor oude spionnen, dinosauriers die al zo lang naar de kortegolf luisteren, er bekend mee zijn en dat niet willen veranderen,” voegt Simmons daar aan toe.

Het drukste Cubaanse station hedentendage, en het enige spionage station in de wereld dat de fax-toneen gebruikt, is door luisteramateurs HM01 gedoopt op web pagina's zoals Spooks List, Spynumbers, ShortwaveSchedule en Enigma2000.

Het station zendt 11 tot 14 berichten per dag uit, een totaal van 96 per week, volgens een schema dat elke week gelijk is maar op een dozijn of wat verschillende frequenties, zegt Chris Smolinski, een software engineer die als hobby naar spionage stations luistert.

Elk bericht heeft bijna altijd 150 vijf-karakter groepen, zodat meeluisteraars de precieze lengte van het bericht niet kunnen meten. En sommige 10-minuten durende uitzendingen zijn nep, zodat het werkelijke aantal berichten ook niet precies bekend is.

Iedereen kan een ontvanger aan een computer knopen, waar het DIGTRX programma – algemeen in gebruik bij radio amateurs voor het verzenden en ontvangen van lange teksten – de tonen omzet in nummers. Spionnen gebruiken dan decodeersoftware om de nummergroepen in tekst om te zetten. Uiteraard is dat programma niet op internet te vinden.

“HM01 is een ideaal systeem omdat je niemand iets hoeft te leren. De computer doet al het werk,” zegt Smolinski.

Voor de minder technische luisteraar is er het M08a station, dat 16 berichten in Morse code uitzendt, (ontwikkeld voor de telegraaf uit 1836), in wederom een wekelijks schema en op veelal dezelfde frequenties als Hm01.

Smolinski zegt dat Morse code inderdaad makkelijker te nemen is dan spraakuitzendingen in moeilijke atmosferische omstandigheden. Simmons, die een sleutelrol speelde in de arrestatie van Pentagon analist en Cubaanse spion Ana Belen Montes in 2001, zegt: “Waarschijnlijk gewoon een oude-spionnen dingetje.”