Amateurs sporen demente man op

Sheriff

SheriffDat amateurs een apart soort maatschappelijke autisten zijn, wordt toch maar mooi weer eens weerlegd door onderstaand verhaal: Radio amateurs hebben afgelopen zondag de autoriteiten geholpen met het opsporen van een demente man nadat deze van huis weggelopen was.

 

Een aantal vossenjagers gebruikten hun peilapparatuur om de 78 jarige man op te sporen in het Amerikaanse Eugene. Hij droeg een elektronische armband met een zendertje er in en werd gevonden op de kruising van Eighth Avenue en Willamette Street in het centrum van de stad. Twee uur eerder had zijn vrouw hem als vermist opgegeven nadat hij hun huis ten oosten van de universiteit van Oregon had verladen, zegt de sheriff van Lane County.

De man was ongedeerd.

Hij is één van de zes inwoners van Lane County die zo'n armband draagt als onderdeel van een programma dat de autoriteiten in staat stelt om het gedrag van mensen met dementie die soms van huis weglopen, te monitoren.

En de sheriff heeft een team vrijwilligers samengesteld waaronder een aantal radio amateurs, die in staat zijn om een verdwaalde dementiepatient weer op te sporen. Het aanvullend maatschappelijk nut van radio amateurs is hiermee maar weer eens aangetoond, in plaats van altijd maar weer de watersnoodramp als rechtvaardiging van onze maffe hobby te gebruiken.