Amateur spoort Chinese maanrover op

Maan

maanEn dan bedoelen we natuurlijk niet een dief die de maan gestolen had. Maar China's Jade Rabbit Lunar Rover was in eerste instantie dood verklaard. Tot een Engelse radio amateur het tegendeel bewees…

 

 

De Jade Rabbit rover werd gelanceerd als onderdeel van China's Chang 3 missie naar de maan op 1 december 2013 j.l. Op 14 december landde de Chang 3 op de maan waarna de eerste signalen rond 17:18 UTC diezelfde dag ontvangen werden door UHF-Satcom. Daarna werd de Jade Rabbit Lunar Rover geactiveerd met de zender op 8462.080MHz in een langzame BPSK mode.

De rover functioneerde goed tot de maannacht begon. Het missions Command Control center verwachtte dat de rover op 12 februari weer contact op zou nemen met de aarde nadat hij de tweede maannacht doorstaan had. Maar omdat er geen signalen meer ontvangen werden, werd de rover officieel "permanent inoperatief" verklaard.

Maar op diezelfde dag werd een signaal van de Jade Rabbit opgevangen door een Engelse radio amateur. Paul Marsh, G7EYT, die ook de roepnaam M0EYT heeft, meldde de vermiste rover gehoord te hebben op 8462.078 MHz. Daarmee heeft het personeel van China's Command Control goede hoop dat de missie alsnog geslaagd is.

Het complete boeiende verhaal is HIER te lezen.