Slecht nieuws van Delfi-n3xt

Amateursatelliet

AmateursatellietJasper Bouwmeester PC4JB, heeft de resultaten beschikbaar van de testen die uitgevoerd zijn op de Delfi-n3Xt CubeSat amateur radio 435/145 MHz lineaire transponder.

 

 

Beste radio amateurs,

Helaas hebben we na donderdag 20 februari niets meer van Delfi-n3Xt vernomen na onze transponder test. Tijdens de transponder test konden we het baken op 145.870 MHz horen en we konden ook omschakelen naar de normale mode en weer terug naar de transponder (en konden we de tweede keer eveneens het baken horen). Er leek verder niets mis te zijn, behalve dan dat de transponder zelf niet lekker werkte. De satelliet moest in de volgende omloop weer naar zijn normale mode terugschakelen.

We vermoeden dat er een hardware probleem opgetreden is óf tijdens de tweede helft van de transponder omloop óf tijdens het omschakelen van de mode. Vanaf vrijdag hebben we diverse pogingen ondernomen om de satelliet weer tot leven te wekken. Aangezien we een onafhankelijke ontvanger hebben, was er (en is er nog steeds) hoop om de satelliet weer aan het zenden te krijgen.
Er zijn echter een aantal single points of failure: De fase schakelingen waarmee beide zenders verbonden zijn en een I2C buffer aan de kant van de hoofdbus. We hopen echter dat er maar één radio gesneuveld is en dat we nog steeds met de satelliet kunnen communiceren via de andere.
Aangezien alle belangrijke commandoschema's niet gewerkthebben, concentreren we ons volgende week op een specifieke test om de zender voor korte tijd in te schakelen. Tijdens het weekend zagen we wat smalbandsignalen op 10 kHz onder 145.870 MHz (+/- Doppler), die wellicht gerelateers zijn aan de local oscillator.
Als we dit een paar keer kunnen reproduceren en duidelijk kunnen relateren aan Delfi-n3Xt (we hebben nogal wat stoorsignalen in de buurt) dan weten we tenminste dat de OBC en één radio nog werken en kunnen we door met de volgende stap.

We waarderen eenieders hulp bij het luisteren naar Delfi-n3Xt om te zien of er nog een signaal uitkomt. Ik denk dat de beste kansen liggen op het moment dat de satelliet net uit het donker komt en één van de zenders op zou moeten starten (naast de banen over Delft waarbij we proberen commando's te versturen).
Hou in de gaten dat het recentelijk nogal druk geworden is met CubeSats, dus alle signalen die niet op frequentie zitten (behalve de -10 kHz toon), een afwijkende bandbreedte en/ of Doppler shift hebben zijn waarschijnlijk andere satellieten in de buurt.
Vandaag hadden we bijvoorbeeld Delfi-C3 bijna perfect uitgericht en zendend op dezelfde frequentie. Delfi-n3Xt zendt uitsluitend op 145.870 MHz.

Als er iets verandert, stuur ik weer een update.

Groeten,

Jasper, PC4JB