Lancering van 200 437MHz satellieten

Ook een satelliet

Ook een satellietDe grootste lancering ooit van 437 MHz satellieten staat gepland op 16 maart om 0841 UT, als 200 Sprite satellieten gelanceerd worden met de SpaceX Falcon 9 CRS 3 missie. Ze zullen uitgezet worden in een gebied van 325×315 km met een baan met een inclinatie van 51.5 graden. Als het goed is, is de lancering live te zien via NASA TV op http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv

 

Een sprite is een kleine satelliet van 3.5 bij 3.5 cm, met een enkele printplaat, en is ontwikkeld door Zac Manchester KD2BHC. Hij heeft een microcontroller, radio, en zonnecellen en bevat single-chip sensoren, zoals thermometers, magnetometers, gyroscopen en versnellingsmeters.

De 200 Sprites worden vervoerd in een 3U CubeSat met de naam KickSat. Ze zijn opgeslagen bovenop een duwplatform dat met een veer aangedreven wordt, en worden op hun plaats gehouden door een nichrome draadsysteem.

Zodra KickSat zijn baan bereikt, stopt deze met kantelen en maakt verbinding met het grondstation n van de Cornell Universiteit. Na controle wordt de KickSat richting de zon gedraaid en op die hoogte gehouden.

Door een commando van het grondstation worden de Sprites eruitgegooid en vliegen dan vrij rond. Daarna kan de telemetrie en de meetgegevens van de afzonderlijke Sprites ontvangen worden door het grondstation van Cornell in Ithaca, New York, maar ook door amateur stations over de hele wereld.

Als gevolg van de lage baan leven de Sprites niet zo lang alvorens ze in de atmosfeer verbranden. In het gunstigste geval redden ze het zes weken, maar realistischer is dat ze al eerder verbranden, een beetje afhankelijk van de conditie van de atmosfeer.

Alle Sprites werken op dezelfde frequentie: 437.240 MHz. en ze gebruiken Code Division Multiple Access (CDMA). De zender heeft een vermogen van 10 mW en werkt met Minimum Shift Keying (MSK) gemoduleerd net binaire gegevens waarbij elk data bit gemoduleerd wordt als een 511 bit Pseudo-Random Number (PRN) volgorde.

De KickSat CubeSat heeft downlinks op 437.505 MHz en 2401-2436.2 MHz.

KickSat Sprite Ground Station door Andy Thomas G0SFJ
http://kicksat.wordpress.com/support…round-station/

British Interplanetary Society: Sprite Technical Summary
http://www.bis-space.com/2013/03/09/…hnical-summary

KickSat project informatie
http://zacinaction.github.io/kicksat/

KickSat op KickStarter
https://www.kickstarter.com/projects/zacinaction/kicksat-your-personal-spacecraft-in-space/

Kijk hier voor de laatste CRS 3 lanceer informatie:
http://spaceflightnow.com/tracking/