Amateurradio in Mars simulatie

Mars

MarsAls Ron Williams, N9UIK, en zijn mede "astronauten" dit voorjaar op weg gaan naar "Mars", dan zullen ze ook amateurradio bij zich hebben, net zoals de NASA ruimtevaarders dat hebben.

 

 

Williams maakt deel uit van Missie 2 (van de vier) in de Hawaii Space Exploration Analog and Simulation, ofwel HI-SEAS, zie http://hi-seas.org/. Daarbij simuleren de deelnemers gedurende 4 maanden het leven in een Mars-basis (feitelijk een door zonne-energie gevoede koepel op 2400 meter hoogte in de bergen van Mauna Loa). Het experiment wordt uitgevoerd door de Universiteit van Hawaii en de Cornell Universiteit en wordt gedeeltelijk gesponsord door de NASA.

"Ik ben er van overtuigd dat als we uiteindelijk naar Mars gaan, de amateurradio gemeenschap daar op een of andere manier bij betrokken zal zijn," zei Williams, wijzend op de rol die amateurradio al heel lang speelt in ruimtemissies, waaronder apparatuur in het International Space Station. "En dat willen we graag simuleren tijdens deze missie." Onderdeel van die simulatie is de vertraging van 20 minuten die alle communicatie ondervindt als gevolg van de afstand tot Mars, of het nou amateurradio of internet is.

 "Dit simuleert de afstand tussen aarde en Mars als deze op zijn grootst is," legt Williams uit. Hij is zelf klinisch neuropsycholoog en woont in Indiana. Met zijn 60 jaar is hij het oudste lid van het team; de jongste is 26. Williams is één van de twee radio-amateurs in het team. De andere is Ross Lockwood, VA6RLW, uit het Canadese Alberta.

"Onze pogingen om contacten te onderhouden met de amateurradio wereld zullen onderhevig zijn aan deze vertragingstijden," vervolgt Williams. "Voor zover wij weten is dit in nog geen enkel amateurradio special event ooit geprobeerd." HI-SEAS is er in geslaagd om de speciale roepnaam K6B voor de gehele duur van het project te verwerven, in plaats van de gebruikelijke 15 dagen.

"Hoe om te gaan met de signaalvertraging is iets waar de NASA enorm in geïnteresseerd is tijdens dit project," zei Williams. "Dit is een kans om te experimenteren met deze unieke barrière in communicatie. Als de mensheid uiteindelijk zover is dat we ons boeltje kunnen pakken en de ruimte in gaan trekken om deze verder te ontdekken, is dit een puntje waar we mee om moeten kunnen gaan."

Lees meer over dit project op http://www.arrl.org/news/ham-radio-will-play-a-role-in-hi-seas-simulated-mars-mission.