Schotse D-Star repeater vervangen door DMR

Repeater

RepeaterOp 4 maart is een nieuwe DMR repeater in de lucht gebracht onder de call GB7DD in het Schotse Dundee. De repeater was echter eerst een Icom D-STAR digitale repeater.

 

 

“GB7DD was in zijn vorige leven een D-STAR systeem, maar wegens gebrek aan belangstelling is deze uit de lucht gehaald en is de apparatuur teruggegeven aan de Dundee Radio Club.” zegt Martin Higgins, MM0DUN, de eigenaar van het GB7DD DMR repeater systeem. “Met de hulp van Michael Lockwood, G1XCC, van DMRUK.Net, zijn we er in geslaagd een nieuwe Motorola MOTOTRBO DR3000 UHF repeater te installeren op de plek van de oude repeater.” voegt Higgins daaraan toe.

Als je in de buurt ben van de GB7DD DMR repeater (of als er condities zijn…), dan kan je 'm rondom Dundee aanspreken op 439.6625 MHz met een shift van -9.0 MHz en het gebruik van Colour Code 1 (Colour Code bestaat uit 4 bits en wordt gebruikt in gebieden waar repeaters elkaar overlappen). Hij is verbonden met het wereldwijde DMR-MARC netwerk met gebruik van Timeslot 1, maar ook met de West Yorkshire DMR repeaters op Timeslot 2, waarmee Schotse DMR gebruikers de mogelijkheid hebben om verbindingen te maken met andere DMR gebruikers.

Meer informatie over de GB7DD DMR repeater vind je op de GB7DD website.

Is dit het eerste teken dat DMR de digitale oorlog gaat winnen ten koste van D-star? Ik merkte al eerder op dat ik niet zag gebeuren dat amateurs met stacks mobiele apparatuur gingen rondtijden om over alle mogelijke vormen van digitale modulatiesoorten te beschikken. Ik wacht nog even af…