Extra ruimte op 2m in Engeland?

Engelse vlag

Engelse vlagDaar waar we als amateurs moeten knokken om onze banden te behouden, gebeurt er in Engeland iets bijzonders: er is een kans dat de 2m band daar per 1 juni uitgebreid wordt naar 147MHz.

 

 

Er schijnt daar spectrum vrij te komen in het gebied van 143-156MHz, en de RSGB site zegt daarover:

Naar aanleiding van een vraag door het Engelse AT, Ofcom, in augustus 2012, met betrekking tot het vrijkomen van spectrum in het gebied van 143 – 156 MHz, heeft de RSGB, ondersteund door de BATC en AMSAT-UK in oktober 2012 een aantal stevige voorstellen ingediend, welke terug te lezen zijn op
http://rsgb.org/main/files/2013/05/VHF-Spectrum-Release-v3.2.pdf

En tijdens de reguliere vergadering van de RSGB met Ofcom op 13 maart 2014 was men blij verrast om te horen dat er begin april details bekend worden van een aankondiging naar aanleiding van de vraag van Ofcom.
Hoewel aan de RSGB gevraagd is om eerst de aankondiging van Ofcom af te wachten, zijn er vanuit een andere vergadering met belanghebbenden een paar details gaan rondzingen die betrekking hebben op de toegang voor amateurs tot het bandsegment 146 – 147 MHz in Engeland, met wel een paar beperkingen.

Het werk van de RSGB met betrekking tot spectrum management, met daaronder bovengenoemde antwoorden, zijn te vinden op
http://rsgb.org/main/about-us/committees/spectrum-forum/papers-and-consultations/

Bron:
http://rsgb.org/main/about-us/committees/spectrum-forum/papers-and-consultations/

De RSGB onderbouwt de "noodzaak" van het extra stuk spectrum met het argument dat amateurs dolgraag willen experimenteren met smal band DATV, iets dat in de op secundaire basis toegewezen 70MHz, 432MHz en 1296MHz banden niet mag; het behouden van Engeland's leidende rol in experimenten met FunCube dongels; het experimenteren met communicatie over middellange afstanden en binnen gebouwen; het verminderen van de druk op het segment 144-146MHz; het mogelijk maken van meer amateurtoewijzingen voor satellietcommunicatie in het 144-146MHz segment en het gebruik van amateur apparatuur uit regio 2 en 3, waar 146-148MHz al primair aan amateurs is toegewezen. En Ofcom lijkt gevoelig voor deze argumenten. Een interessante ontwikkeling; het begin van de uitbreiding van 2m in Europa?