Engelse repeaters ‘s-nachts uit

Repeater

RepeaterEen geheel nieuw fenomeen: repeaters die tijdelijk uitgeschakeld worden bij gebrek aan gebruikers. Het gebeurt in Engeland…

 

 

Als gevolg van het dalend aantal leden heeft de Leicestershire Repeater Groep besloten om de beschikbaarheid van de repeaters GB3CF, GB3GV, GB3LE en GB3UM te beperkten om geld te besparen. Als gevolg daarvan zijn deze repeaters nu uitgeschakeld tussen 22.00 en 05.00. De bakens van de groep, GB3LEX en GB3LES, blijven wel 24 uur per dag in de lucht.

Ook in Amerika worden repeaters steeds minder gebruikt. Intussen stijgen de kosten van de huur van een locatie, de verzekering en de energie. Als zodanig kan je je afvragen of het tijdelijk uitschakelen van weinig gebruikte repeaters straks gemeengoed gaat worden. Persoonlijk denk ik dat een repeater dan zijn bestaansrecht verliest – naast het verliezen van nog meer gebruikers, want wat heb je aan een repeater die er niet is als je 'm nodig hebt. Feit is wel dat het vinden van een locatie die geschikt én betaalbaar is, plus de noodzakelijke bekostiging van een repeatersysteem een toenemend probleem aan het worden is.

Meer over de Leicestershire groep, de repeaters en bakens is te vinden op www.leicestershirerepeatergroup.org.uk .