Supersnel streamen in Spitsbergen

Noorse vlag

Noorse vlagEr is geen stromend water en geen wegennet, maar de inwoners van het Noorse gehucht Bjørndalen hebben wel supersnel internet. De toegang tot het wereld wijde web is er zelfs tien tot twintig keer sneller dan in de rest van Noorwegen.

 

 

Bjørndalen is onderdeel van Spitsbergen, een eilandengroep in de Noordelijke IJszee zo’n 565 km ten noorden van Noorwegen. De omgeving telt meer ijsberen dan mensen en de inwoners wordt dan ook aangeraden zich niet buiten de dorpsgrenzen te bevinden zonder geweer.

Het handjevol inwoners van Bjørndalen heeft de supersnelle internetverbinding mede te danken aan inwoner Svein Nordahl. Deze 64-jarige computerliefhebber hoorde van de plannen van de Noorse telecomaanbieder Telenor om de hoofdstad van Spitsbergen, Longyearbyen, te voorzien van glasvezel.

Hoewel de afgelegen hut van Nordahl zich op ‘slechts’ 8 kilometer van de hoofdstad bevindt, was het voor Telenor in eerste instantie geen optie om ook de woningen in Bjørndalen van glasvezel te voorzien. Het telecombedrijf had juist voor Longyearbyen gekozen, omdat meer dan de helft van alle inwoners van Spitsbergen zich hier bevinden.

Een aantal jaren geleden besloot het Noorse staatsbedrijf Telenor om de infrastructuur van Longyearbyen te upgraden naar glasvezel en een 4G mobiel netwerk in een poging oudere technologieën zoals koperen coaxkabel en oudere generaties mobiele netwerken uit te bannen. Telenor zag in Spitsbergen een miniatuurversie van het vasteland van Noorwegen en daarmee een goede plaats om deze technische revisie uit te proberen voor het vaste land van Noorwegen aan de beurt zou komen.

Bjørndalen kwam aanvankelijk niet in de plannen van Telenor voor, maar Svein Nordahl gaf niet zo maar op. Hij maakte zelf een plan om de benodigde kilometers glasvezel naar zijn afgelegen woonplaats te krijgen. Hij gaf daarbij aan dat hij de glasvezel zelf naar het plaatsje zou slepen. Het telecombedrijf ging akkoord op voorwaarde dat 15 mensen een petitie zouden tekenen. Hij wist 43 handtekeningen te verzamelen van huteigenaren in Bjørndalen. Met shovels lukte het de inwoners om de benodigde geul te graven in de ijsgrond voor de glasvezelkabel.

Op dit moment is de hut van Nordahl een waar paradijs van iPads, PC’s en zelfs een vluchtsimulator die verbonden is aan een 10 inch groot scherm. Dieselgenerators voorzien de techproducten van stroom en de 43 terabytes aan opslagcapaciteit waarover de computers beschikken, is genoeg voor 60.000 films. Genoeg om de donkere dagen in het hoge Noorden door te komen.

Dus plan je een expeditie naar Spitsbergen, ga naar Bjørndalen; dan heb je in elk geval internet! Stromend water kan je altijd nog maken door sneeuw te smelten nietwaar…