Zenerdiodes

Zener

ZenerEen zenerdiode is een halfgeleiderdiode die zo geconstrueerd is dat de spanning over de diode in sperrichting, na het bereiken van de zenerspanning over een relatief groot bereik van de stroomsterkte, constant blijft. Deze eigenschap maakt een zenerdiode onder meer geschikt voor toepassing als spanningsstabilisator.

 

 

Zenerdioden zijn genoemd naar Clarence Melvin Zener, een Amerikaanse natuurkundige, die het naar hem genoemde zenereffect ontdekte. Zenerdioden worden gemaakt voor diverse zenerspanningen en elektrische vermogens. Ze worden gebruikt als parallelstabilisator, als referentie voor een gestabiliseerde voeding of als overspanningsbeveiliging. Soms ook als hart van een ruisgenerator.

Een handig overzicht van zenerdiodes met 1N.. en UZ.. partnumbers kwam ik onlangs tegen. In deze zenerdiode tabel zijn ze gerangschikt op zenerspanning en max toelaatbaar vermogen:

Tabel zenerdiodes

 

Als aanvulling hierop kan de volgende lijst met BZ.. en ZP.. partnumbers gebruikt worden:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_zenerdioden

Mocht je de zenerspanning niet uit een van deze twee tabellen kunnen afeleiden, dan is er nog altijd de zener tester van Hugo, PA2HW:

http://www.pi4raz.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=1655&Itemid=46