Amerika ontsnapt aan 70cm-ramp

FCC logo

fcc logoHet Amerikaanse AT, FCC, heeft zonder verder commentaar een verzoek van de firma Lockheed Martin afgewezen waarmee deze haar activiteiten met radio frequency identification (RFID) systemen in de 433 MHz band (433.5-434.5 MHz) had willen uitbreiden. Lockheed Martin heeft haar RFID afdeling 2 jaar geleden al verkocht, maar het bedrijf trok pas deze maand het lopende verzoek in.

 

De Amerikaanse amateurvereniging ARRL heeft consequent geprotesteerd tegen het verzoek van Lockheed Martin, dat het bedrijf namens haar dochteronderneming Savi Technology had ingediend. De vereniging kruiste de degens met Savi enige jaren daarvoor ook al eens, omdat het bedrijf met succes een verzoek voor verandering van de regelgeving indiende voor het toestaan van hoogvermogen, near-continuous duty RFID labels in de 433 MHz band. Als tegemoetkoming van de tegenstanders beperkte het FCC het toepassen van deze labels tot “commerciële en industriële gebieden” en stond het gebruik alleen toe voor het lokaliseren van “commerciële vervoerscontainers.” Lockheed Martin nam Savi Techologies in 2006 over.

Het nu ingetrokken verzoek zou het toepassingsgebied van die RFID labels uitgebreid hebben naar 433.05-434.79 MHz, vereiste luisteren-voor-zenden protocollen om storing aan Amateur Radio te voorkomen (dat dan weer wel), schrapte de plicht tot registreren van de apparatuur door de fabrikant, en schrapte ook de regel dat ze alleen in commerciële en industriële omgevingen gebruikt mochten worden voor transportcontainers.

De ARRL heeft in januari 2012 fel oppositie gevoerd tegen het verzoek van Lockheed Martin, met als argument dat het verzoek van Lockheed “zo ongeveer alle van de toch al weinige beschermingsmaatregelen teniet doet” die de FCC zelf had aangenomen in 2004, “uitsluitend op basis van een paar vage ontwikkelingen in RFID techniek.” Andere fabrikanten die onder dezelfde regelgeving vielen hadden ook al geprotesteerd tegen de hoogvermogens toepassingen.

In een brief van de baas van het Office of Engineering and Technology van het FCC, Julius P. Knapp, staat dat op basis van het verzoek van Lockheed Martin en de reacties die daarop binnengekomen zijn, “we onvoldoende grond zien om de regels te wijzigen,” en besluit aldus dat “het verzoek niet door het FCC in overweging genomen wordt". Knapp voegde daar echter wel aan toe dat “elke partij die geïnteresseerd is in wijzigingen van de regels voor toepassing van RFID gebruik in de 433 MHz band desgewenst een nieuw verzoek in mag dienen.”