Wi-Fly

cellphone

CellphoneHet Australische communicatiebedrijf Telstra is begonnen met het testen van mobieltjes in vliegtuigen, inclusief de mogelijkheid om eem breedbandsignaal te leveren aan het vliegtuig waarmee telefoongebruikers met 4G kunnen browsen op het web, emails kunnen ontvangen en verzenden, video gesprekken voeren, films kijken en muziek en foto's downloaden.

 

 

Het testen van het netwerk op gesimuleerde lijnvluchten tussen Melbourne en Sydney leverde tot dusver snelheden op tot ongeveer 15 megabits per seconde op. Het verhaal vermeldt niet of dat per toestel is of de totale verbinding betreft.

Er zijn speciale antennes geplaatst op vier telefoonmasten tussen de twee hoofdsteden (die ongeveer 850km uit elkaar liggen) voor het leveren van de breedbandverbinding aan passagiers op de route.

De testen werden uitgevoerd aan boord van een tweemotorig vliegtuig en een Cessna mustang straalvliegtuig dat op een kruishoogte van 30.000 voet (ca. 10km) vloog; ongeveer kruishoogte voor een commerciële lijnvlucht.

Het versturen en ontvangen van SMSjes en het voeren van telefoongesprekken is overigens nog niet getest. Ook nu heb ik mijn bedenkingen bij het gebruik van mobieltjes in vliegtuigen – en niet in de laatste plaats vanuit sociaal oogpunt. Een vliegtuig op 30.000 voet heeft een Line Of Sight (zichtbereik) van ca. 400km, aldus Jeroen PH9HB die zelf regelmatig QRV is vanuit zijn werkkamer op die hoogte. Vandaar die "slechts" 4 steunzenders op het hele traject van 850km. Maar kijk eens naar het verkeer tussen die twee steden, en dat is een plaatje ten tijde van dit schrijven waarbij het hier 13.00 maar daar ongeveer middernacht was:

sydneymelbourne

Denk elk vliegtuig 200 inzittenden. Gemiddeld. Er zijn zo'n 20 vliegtuigen nu in beeld, dus er fladderen zo'n 4000 man rond. Laat 20% met zijn mobiel zitten spelen – en kijk rond in het aardse openbaar vervoer en je weet dat dit een conservatieve schatting is – dan zijn op enig moment 800 man die serieus met hun mobiel bezig zijn. Dat zijn er 200 per mast. Maal 15Mb is 3Gb. Ik vraag me af of ze die cijfers gaan halen, vooral als het verkeer nog een beetje toeneemt. Maar goed, de techniek schrijdt voort en er wordt dus al driftig getest met mobieltjes in vliegtuigen. En de eerste tests laten zien dat een dataverbinding haalbaar is.

Vermoedelijk verbinden de mobieltjes met een WiFi repeater aan boord van het vliegtuig, en de repeater maakt dan de verbinding met de masten. Rechtstreeks laten verbinden van tientallen mobieltjes met aardse stations is geen goed idee. Dat zal ook de reden zijn dat telefonie/SMS nog niet getest is.