Met 9 kHz de oceaan over

Stukkie spectrum

Stukkie spectrumNiet zo bekend omdat het geen gewone amateurband is, is dat een aantal amateurs al enige tijd experimenteert met VLF signalen rond de 9kHz. Vooral in Duitsland en Engeland is dit een populair experimenteerveld. En nu is het gelukt om met deze hoorbare frequentie de oceaan over te steken.

 

 

Het signaal op 8.971 kHz stak de Atlantische Oceaan over vanaf North Carolina naar Engeland. Met een vermogen in de orde van 150 µW effectief uitgestraald vermogen zond very low frequency (VLF) experimenteerder Dex McIntyre, W4DEX, de signalen op 2 en 3 juni uit en deze werden gedetecteerd door Paul Nicholson, een Engelse SWL. Eerder dit jaar hoorde Nicholson ook al de experimentele VLF signalen van WH2XBA/4, McIntyre, op 29.501 kHz. McIntyre had geen vergunning nodig op 8.971 kHz, omdat er op die frequentie helemaal geen toewijzingen zijn onder 9kHz: http://transition.fcc.gov/oet/spectrum/table/fcctable.pdf — daarom ook wel de "Dreamers' Band" genoemd.

 

Nicholson gebruikte geavanceerde digital signal processing (DSP) software voor het detecteren van McIntyre's uitzendingen. De afstand was ongeveer 6194 km. Nicholson kon het VLF signaal zowel overdag als 's-nachts ontvangen.

Op 1 en 2 juni zond McIntyre een stabiel, aan de GPS-gelockte draaggolf uit op 8.971.000 kHz. Tussen 0000 en 0600 UTC mat Nicholson een draaggolf op die frequentie in Todmorden, UK, met een veldsterkte in de orde van grootte van 15 nV/m. Hij combineerde de electrische en magnetische ontvangercomponenten tot een unidirectionele antenne respons.

"En dat bracht het signaal op een bruikbaar niveau," meldt Nicholson. McIntyre's draaggolf was ook overdag zichtbaar in een bandbreedte van 23µHz, voegde hij daar aan toe.

Behoort een tweeweg sub-9 kHz contact tot de mogelijkheden? "Een tweeweg transatlantisch contact zou honderd keer verbazingwekkender zijn dan het alleen detecteren van een signaal," vertelde McIntyre. "Ik betwijfel of ik daar ooit de ontvanger capaciteit voor kan maken. Maar nog niet zolang geleden twijfelde ik er ook nog aan of ik de eerste zou zijn die een transatlantisch signaal op 137 kHz uit Nieuw-Zeeland zou ontvangen. Omlaag gaan in frequentie is veel leuker dan omhoog gaan. Ook al is het allebei HF." Lees meer op http://www.arrl.org/news/radio-amateur-s-sub-9-khz-vlf-signal-detected-across-the-atlantic.