Bijzondere calls en het buitenland

AT-logo

AT-logoOp de praatpaal hier op de website sprak ik mijn verbazing uit over het feit dat ik F/PA70DDAY had gewerkt, omdat mijns inziens het gebruik van bijzondere calls in het buitenland niet toegestaan is. Dat blijkt ook zo te zijn.

 

 

Als vereniging hebben we die discussie al meerdere malen aangesneden, omdat we voor onze expedities wat leuks wilden om het interessant te maken voor aanroepende stations. Maar onze clubcall PI4RAZ mocht niet mee naar het buitenland van het AT (ook al zien we anderen dat wel doen, kennelijk niet goed geïnformeerd). Ook het aanvragen van een speciale call in het buitenland zelf loopt tot nu toe steeds dood, omdat de administraties in dat land zich op het standpunt stellen dat ze er jaren over gedaan hebben om de zaak te harmoniseren zodat je met je eigen call terecht kan (CEPT), en dan gaan die radiomalloten weer calls aanvragen… Dat doen ze dus niet. Alleen voor contesten wordt nog een bijzondere call uitgegeven in een ander land, en dan nog alleen voor de duur van de contest. Daarbuiten dien je gewoon de landenprefix plus je eigen call te gebruiken.

André PD2ATG suggereerd dat het met een F ervoor een Forensencall zou zijn, en dat het dan wel zou mogen. Ook dat heb ik uitgezocht: om te beginnen is F/ natuurlijk gewoon Frankrijk, en van een forensencall heeft heel Google nog nooit gehoord, laat staan het AT.

En toch wilde ik het zeker weten. Dus op de site van het AT het bestand toewijzen radio identificaties er maar eens bijgezocht. En daar staat letterlijk op bladzijde 3:

Bijzondere identificaties mogen uitsluitend in Nederland, en nooit tegelijkertijd met de reguliere identificatie worden gebruikt.

Kortom: Het mag niet. F/PA70DDAY was dus een illegaal station. Leuk voor de verzameling, maar telt verder nergens voor mee. Houd er dus rekening mee: Bijzondere call, ja. Bijzondere call meenemen naar het buitenland: Nee.