Duitsland op 4m

DARC logo

DARC logoMet een soort staatscourant publicatie nummer 502 gedateerd op 2 juli 2014 heeft het Duitse AT (de Bundesnetzagentur) het gebruik van het frequentiesegment 70,000 MHz tot 70,030 MHz vrijgegeven tot 31 augustus 2014 voor machtigingshouders van de categorie A.

 

De voorwaarden voor 4m zijn hetzelfde als voor de 50-MHz-Band: 25 Watt EIRP, alle modulatiesoorten, maximale bandbreedte 12 kHz, horizontale antennepolarisatie. Daardoor is het voor het eerst in 1957 voor Duitse amateurs weer mogelijk om uit te zenden in de 4m-band.

Vorig jaar al werd bijtijds een beperkte toegang aangevraagd voor het frequentiesegment 70,0 tot 70,2 MHz voordat het sporadische-E-seizoen begon tussen begin mei en eind augustus, speciaal om de dan optredende propagatieverschijnselen te kunnen bestuderen. Helaas kon dat toen niet worden gehonoreerd, omdat er onvoldoende zicht was op het gebruik van 4m door de primaire gebruikers. Daarom vroeg de Runde Tisch Amateurfunk (RTA) dit voorjaar om maar een klein frequentiesegment van 30 kHz, dat buiten het primaire gebruiksgebied ligt.

De Duitse amateurvereniging DARC zal zich in haar contacten met de betrokken instanties (Ministeries, BNetzA, Frequenzmanagement Bundeswehr und Bahn) hard maken voor een permanente toegang tot de 4m-band met zijn interessante propagatieverschijnselen. Dit wordt ondersteund door de bij de HAM RADIO IARU aangesloten verenigingen voorgestelde 70-MHz-initiatieven voor IARU-Regio 1 met als doel het registreren van amateurgebruik van de 70 MHz band in de ECA (European Common Allocation Table) van de CEPT.