Broadband Hamnet

wifi

wifiWel eens van gehoord? Ik ook niet. Maar een heel leuk initiatief. Amateurs hebben de firmware van de populaire Linksys WRT54 serie even herschreven waardoor een automatisch configurerend netwerk ontstaat. Bedoeld voor noodsituaties, maar ook heel leuk voor wat experimenten.

 

De speciale nieuwe firmware in de voormalige access points zorgt ervoor dat de apparaten zich automatisch configureren tot een mesh netwerk (waarbij een node verbindt met elke andere node die hij in zijn bereik ziet, in tegenstelling tot een access point dat altijd slechts met clients verbindt, niet met andere access points). Het systeem configureert zichzelf, adverteert zichzelf, ontdekt zelf andere nodes en is bestand tegen fouten.

Men claimt met gemak 10 mijl bereik te halen (16km) met de standaard vermogens, door gebruik te maken van richtantennes. Wel line of sight natuurlijk. Je kunt je voorstellen dat als een aantal amateurs dit soort systemen aan elkaar knoopt, er een transparant groot netwerk ontstaat. Alleen even op een beurs of marktplaats zo'n afgedankt Linksys doosje op de kop tikken (zelfs ik heb er nog een staan).

Geïnteresseerd in Broadband Hamnet? Zie voor meer in formatie DEZE link om meer te weten te komen. De website vind je dan natuurlijk HIER . Misschien interessant om eens met een paar amateurs zo'n netwerkje op te tuigen?