Gelukt!

Die ouwe weer

Die ouwe weerEen groep amateurs heeft afgelopen maandag een nieuw record gevestigd door radiosignalen van New Foundland de Atlantische Oceaan over te sturen naar Europa.

 

 

Boeie, zou je zeggen, maar het bijzondere zit 'm in de golflengte waarop ze dat deden: op twee meter! We maakten al eerder melding van de geplande recordpoging, maar nu het uiteindelijk ook gelukt is, is de hele amateurwereld in rep en roer: overal wordt nu geprobeerd om de FSK441 signalen te decoderen. Uiteraard maak je de meeste kans aan zee, maar je weet maar nooit hoe de condities vallen HI..

Het is niet een echt QSO geworden, maar de signalen zijn wel aan Europese kant gedecodeerd. Daarmee maakt de groep aanspraak op de Brendan Plate; de award die al sinds jaar en dag door de Ierse amateurvereniging is uitgeloofd voor degene die een verbinding over de oceaan op 2m voor elkaar zou krijgen. En dat nog wel van een oude Marconi locatie! Zo zie je maar dat er na al die jaren nog steeds een first is voor signalen over de oceaan…

Meer info en bewegende beelden via deze link .