Duitsland overweegt typemachine tegen spionage

Tikdoos

TikdoosDe Duitse commissie die de spionagepraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA onderzoekt heeft laten weten dat ook het gebruik van ouderwetse typemachines om spionage tegen te gaan niet wordt uitgesloten. Dat liet commissievoorzitter Patrick Sensburg gisteren op de ARD weten.

 

Sensburg reageerde op de maatregelen die worden genomen om de interne communicatie van de Duitse overheid tegen spionage te beschermen, zoals het versleutelen van e-mail, laten controleren van telefoons, het gebruik van cryptophones en maatregelen waarvan Sensburg zei dat hij ze niet kon vertellen.

Op de vraag of ook het gebruik van een typemachine in een plaats van een computer werd overwogen laat de commissievoorzitter weten dat dit inderdaad het geval is. Het zou om een ouderwetse, niet-elektronische typemachine gaan. Het is niet de eerste keer dat het gebruik van typemachines wordt geopperd. Vorig jaar werd bekend dat de Russische veiligheidsdienst 20 typemachines had aangeschaft om datalekken te voorkomen.

Misschien hoog tijd voor de AIVD om morse te gaan leren. Het is al vaker gebleken dat spionnen dat (weer) zijn gaan gebruiken omdat de signalen niet opvallen en er geen overheidsdienst is die er nog naar luistert: link1 link2 link3