DKARS

dkars-logo

dkars-logoHet zal sommigen van U niet ontgaan zijn: er is een nieuwe amateurvereniging in de maak. De Dutch Kingdom Amateur Radio Society.

 

 

Disclaimer: Dit artikel vertegenwoordigt de mening van ondergetekende (PA3CNO), niet noodzakelijkerwijs die van de Radio Amateurs Zoetermeer.

De aanleiding schijnt te zijn een aantal amateurs van de Nederlandse overzeese gebiedsdelen met een Calimero-complex . Bij de laatste PACC contest is daar iets voorgevallen (de laatste Electron refereert daar ook al aan) en het heeft er iets mee te maken dat men daar kennelijk niet volledig meetelt, en als protest heeft meegedaan aan de PACC contest. Of zoiets.

Lekker vaag, zult U denken, maar ik beoefen mijn hobby omdat ik er plezier aan beleef, en niet om te compenseren dat ik thuis of op het werk niets te vertellen heb. Ik heb een afgrijselijke hekel aan politiek, en nog meer aan contesten. Wat er dus allemaal vooraf gegaan is aan het ontstaan van de DKARS zal me dus echt een worst wezen. Wat ik wel jammer vind, is dat de gerezen problemen niet in goed overleg zijn opgelost, maar hebben geleid tot de oprichting van wéér een amateurvereniging; dit naar goed Nederlands gebruik. Kijk maar naar ons politieke stelsel: we zijn zowat het enige land met 40 politieke partijen omdat iedereen die het ergens niet mee eens is, zijn eigen partij begint. Dit in tegenstelling tot b.v. Engeland of Amerika, waar je slechts twee smaken hebt. Het gevolg is een onbestuurbaar land omdat geen enkele partij alleen iets kan beslissen en altijd moet gaan lobbyen voor een meerderheid. In dat opzicht ben ik niet gelukkig met nog meer versplintering van het amateurlandschap. Toen ik dat opmerkte op de site van Hamnieuws was de reactie dat de bestaande amateurverenigingen al 42 jaar toenadering zoeken en dat dat nog steeds niet gelukt is. 

Nee, een derde vereniging is een oplossing.

En dan: het grootste wapenfeit van de nieuwe vereniging lijkt het organiseren van een contest te zijn. Contesten zijn vergif voor de radio-wereld. Het vermoordt hamspirit. Voorstanders beweren dat je er operating practice door krijgt. Oh. Als ik in het weekend een station aanroep om een QSO te maken, is het enige wat ik als response krijg "You're 59 371 please my number?"

Daarnaast tellen bandplannen ineens niet meer als er een contest is. Als ik op de website meldt dat we voor een beurs 144.375 als onderlinge portofrequentie gebruiken, krijg ik allerlei moraalridders over me heen dat "dat niet conform het bandplan is". Maar als ik een stel SSB'ers vriendelijk doch dringend verzoek om het CW stuk niet te verstieren met hun 3kHz (en de rest!) brede signalen, dan is het antwoord dat het bandplan slechts een aanbeveling is. Oh, dan wel? Het resultaat is dat de banden tijdens een contest onbruikbaar zijn voor normaal gebruik. En dat bijna elk weekend. Contestterreur, niet meer en niet minder. Dat trainen in ellebogenwerk heeft ook gevolgen voor de hamspirit: onlangs waren twee RAZzers in gesprek op 40m (niet lokaal, maar vanuit het buitenland) toen 1kHz boven hun frequentie een Nederlands station CQ begon te roepen. Op het vriendelijke verzoek een stukje op te schuiven, kwam het antwoord dat de amateur in kwestie een sked had op de desbetreffende frequentie en dat dus niet van plan was. Tja, QRO telt, niet manieren.

Inmiddels is er ook een blad uitgebracht, dat voor iedereen vrij te lezen en te kopiëren is. Lees en oordeel zelf. Persoonlijk ben ik van mening dat als je een probleem hebt met de bestaande verenigingen, je je verkiesbaar moet stellen voor het bestuur en dan van binnenuit de problemen proberen op te lossen. Maar voor elke afwijkende mening een nieuwe vereniging oprichten gaat de amateurwereld beslist niet verder helpen. Kortom, ik ben geen voorstander van weer een nieuwe vereniging; eerder van het samengaan van de bestaande verenigingen. Maar dat zal uit mijn betoog alreeds gebleken zijn. Het lijkt mij een slechte ontwikkeling voor het radio-amateurisme.