Aanpasnetwerk

Coax

CoaxWanneer HF signalen moeten worden doorgelust van een uitgang naar een volgende ingang of van de ene kabel naar de andere, dan is het zaak voor een goede impedantie aanpassing te zorgen. 

 

 

Als dat niet gebeurt ontstaan er niet alleen verliezen maar treden bovendien reflecties op die in combinatie met het oorspronkelijke signaal tot staande golven kunnen leiden. Het L-aanpasnetwerk hieronder getoond maakt het mogelijk twee verschillende impedanties van beide kanten bekeken goed op elkaar aan te passen. De enige voorwaarde daarbij is dat impedantie Z1 groter dient te zijn dan Z2. In de tabel zijn vaak voorkomende waarden op een rijtje gezet, samen met de demping in dB's. De berekening is gebeurd met de hieronder gegeven formules, waarbij voor R1 en R2 steeds de dichtsbij liggende waarde uit de E96-reeks is gekozen.

 De op deze manier verkregen aanpassing van twee impedanties heeft in al haar eenvoud het voordeel dat deze zeer breedbandig is. In de meettechniek wordt deze methode daarom vaak toegepast bij de overgang van 75 ohm op 50 ohm systemen. De formules hieronder geven aan hoe R1 en R2 berekend moet worden voor uiteenlopende impedanties Z1 en Z2.

 

R2 = Z2.Z1/(Z1 – Z2)

R1 = Z1 – Z2.R2/(Z2 + R2)