IARU bespreekt mogelijk verlies 23cm

IARU-logo

IARU-logoPoe hee. De IARU is wakker geworden. Tijdens de IARU Region 1 Conference die van 21-27 september plaatsvindt in Varna-Albena, Bulgarije, wordt een document besproken waarin het voortbestaan van de 23cm amateurband aan de orde komt, omdat deze band momenteel gebruikt wordt door het Galileo GPS systeem.

 

De amateur 23 cm toewijzing omvat een belangrijke Amateur Satelliet Service uplink band van 1260-1270 MHz. (en de video downlink van mijn drone…)

Michael Kastelic OE1MCU, lid van het IARU R1 VHF/UHF/Microwave Committee heeft document VA14_C5_36 geschreven waar in staat:

Na het lezen van de laatste rapporten en presentaties die door de auteur ontvangen zijn, lijkt het er op dat radio amateurs de 23 cm band in de nabije toekomst gaan verliezen. Dat is de aanleiding voor dit late voorstel.

We kunnen wel optimistisch willen zijn, maar meer dan een klein stukje spectrum voor communiceren over korte afstanden zal er niet overblijven. Het enthousiaste testen met ATV op 70 cm is geen vervanging voor 23 cm, omdat dat storing veroorzaakt aan onze amateur satellieten plus dat alle auto's niet meer van slot af willen als de ISM band daarvoor gebruikt wordt.

Voorstel:
Radio amateurs hebben een nieuwe toewijzing nodig (bijvoorbeeld 1300 -1310 MHz) voor op de agenda van de World Radio Conference 2018 (WRC2018) zodat amateurs spectrum terug krijgen naast de bestaande 23 cm band.

Daarnaast wordt voorgesteld om de EC er na de WRC-2015 toe te bewegen dit onderwerp met hoge urgentie op de agenda voor de WRC-2018 te zetten.

Het document is in te zien op http://tinyurl.com/IARU-VA14-C5-36

Rest de vraag wie er heeft zitten slapen. De signalen dat Galileo de 23cm band bedreigde zijn op deze site al diverse malen afgegeven (1) (2) (3) en ik neem toch niet aan dat niemand in de amateurwereld dat heeft zien aankomen. Het is sowieso natuurlijk al de vraag hoe het zo heeft kunnen zijn dat iemand een frequentieband voor een GPS systeem uit kan kiezen dat midden in de amateurband ligt…

Nog meer artikelen: Potential Interference To Galileo From 23 cm Band Operations
http://www.southgatearc.org/articles/galileo.htm

IARU R1 VHF/UHF/Microwaves discussion forum
http://www.thersgb.org/forums/index.php?forums/vhfmicrowave/

Andere VHF/UHF/Microwave documenten voor de Conferentie kunnen gedownload worden van:
http://www.iaru-r1.org/index.php?option=com_remository&Itemid=&func=fileinfo&id=522

 

Eén gedachte over “IARU bespreekt mogelijk verlies 23cm”

Reacties zijn gesloten.