475kHz van Amerika naar Australië

Spectrum

SpectrumEen radio amateur in Australië heeft een 630 meter (475.62 kHz) signaal onvangen van een radio amateur in Texas, Amerika. Hoewel de ongeveer 14.000km overbrugde afstand geen record is op deze frequentie, was het voor John Langridge, KB5NJD, in Texas en voor David Isele, VK2DDI in Australië een “grote verrassing.”

 

Langridge had onlangs nog zijn experimentele vergunning verlengd en meteen een vermogenstoename tot 10 W aangevraagd. Hij zei dat alleen een WSPR ontvangst rapport op 630 meter in februari 2013 over een afstand van 17.000km van Australië naar Frankrijk een grotere afstand liet zien. Signalen op 630 meter van Noord Amerika naar Australië waren eerder al gelukt met andere modes.

“Veel van ons gebruiken WSPR als een effectief middel om snel de band condities te bepalen, wat tot een tweeweg verbinding kan leiden,” zei Langridge. “WSPR heeft een zeer trouwe schare luisteraars, die een hoop gegevens aanleveren binnen de zendcyclus van 2 minuten.” WSPR is een goed middel voor nieuwkomers op 630 meter om de fantastische mogelijkheden van deze band te ontdekken.

Langridge heeft een 24 meter hoge asymmetrische T-top vertikale antenne, base loaded met een gemotoriseerde variometer en bijna 5km aan radialen. Hij maakt zijn 630 meter signaal met een MF Solutions zend-downconverter, die twee parallel geschakelde GW3UEP klasse D/E versterkers aanstuurt, die met een 0° hybride combiner samengevoegd worden in een filter met daarachter een laagdoorlaat filter. Hij kan daarmee 200 W in totaal aan vermogen maken, wat in deze tijd van het jaar overeenkomt met ongeveer 4 of 5 W ERP. Tijdens de herfst en de winter, als de bomen hun bladeren verliezen en de aardweerstand omlaag gaat, komt die 200 W meer richting de 10 W ERP, dus naarmate het winterseizoen nadert gaat het alleen maar beter.

Aan de Australische kant keek VK2DDI, die in New South Wales woont, slechts even vluchtig op 630 meter toen Landridge ineens als een zwak spoortje opdook op zijn scherm. Hij dacht eerst dat het een andere Australische amateur was. “Een prettige verrassing voor alle betrokkenen,” zei hij in een bericht in de 630 meter nieuwsgroep.

Isele gebruikt voor de ontvangst op 630 meter een 30 meter lange dunne vertikale draad van gegalvaniseerd ijzer, gespannen tussen een aardpen en een hoge boom. Hij gebruikt geen radialen en geen antenne tuner. “I hoor meer dan anderen op de meeste overige banden,” zei hij tegen Langridge, daaran toevoegend dat hij in een landelijke omgeving woont op 512 meter boven zeeniveau met nagenoeg geen storing.