LTE testuitzendingen

ofcom logo

ofcom logoDat de commercie zijn hebberige ogen al een tijdje gericht heeft op onze amateurbanden moge duidelijk zijn. Er zijn nog nooit zoveel zendbeperkingen op 13cm geweest als deze maand, en ook 23cm ligt onder vuur door het voortschrijden van het Galileo project. Maar in Engeland maken ze het nu helemaal bont.

 

Ofcom heeft aangekondigd dat er de komende maanden LTE test uitzendingen plaats gaan vinden in de 13 cm/2.3 GHz band. De tests worden uitgevoerd rond het centrum van Londen met vermogens van 38dBW ERP. Doodleuk wordt dan gezegd dat als Radio Amateurs wat ongewone signalen waarnemen, ze er rekening mee moeten houden dat het deze testsignalen kunnen zijn.

Als je bovenstaande alinea even snel gelezen hebt, realiseer je je wellicht niet wat 38dBW betekent. Amateurs rekenen doorgaans in dBmW, maar hier staat toch echt dBW. Even in echte Wattjes: dat is 6,3kW! Dat zijn geen ongewone signalen meer, maar 6 magnetrons met een open deur. Genoeg om het frontend van je 13cm ontvanger te frituren als je je schotel in die richting draait. We zijn benieuwd wat deze testen voor radio amateurs gaan betekenen…