Netwerk blocker

device2Een nieuw apparaatje in de nimmer aflatende strijd tegen apparaten die je niet op je (open) netwerk wilt hebben: de UN plug.

 

 

Volgens de makers is het niet echt een jammer, maar een apparaat dat bedoeld is om bepaalde apparaten – zoals Google Glass – van je netwerk te weren om te voorkomen dat je privacy geschonden wordt.

Het verschil? Bij jammen wordt doorgaans een breed, storend signaal de lucht in gestuurd dat de werking van legitieme devices onmogelijk maakt. De UN plug weert apparaten op basis van hun MAC adres. Dat is het ethernet adres dat voor elk apparaat uniek is, maar dat bestaat uit twee delen: de eerste helft van een MAC adres is te herleiden naar de fabrikant, en de tweede helft kan naar believe gebruikt worden door die fabrikant als b.v. volg- of serienummer. Je kunt dat zelf opzoeken op macvendorlookup.com .

Als je je netwerk gewoon beveiligd hebt met een sleutel dan heeft het apparaat weinig zin. Maar heb je b.v. ook een guest netwerk dat voor iedereen open staat, dan wil je wellicht geen Wifi camera's of Google Glasses op je netwerk die al streamend jouw of buurvrouw's privacy schenden. Of het allemaal werkt zoals beloofd durf ik te betwijfelen, juist doordat het op MAC adres is gebaseerd. Het vereist kennis van die adressen om het bruikbaar te laten zijn, en dan nog is er het risico dat een handige gebruiker het omzeilt door een ander MAC adres toe te passen (wat doorgaans niet zomaar te wijzigen is, maar niet onmogelijk) of dat je ongewild apparaten blokkeert die wél toegang tot je netwerk zouden moeten hebben. Maar: Innovatief is het wel. Voor de details: Lees de website .