Politie omzeilt regels met miljoenenorders

porto

portoDe inkopers van de Nationale Politie zijn opnieuw in opspraak geraakt. Na een slepende affaire rond het autocontract is er nu ophef over miljoenenorders van alcoholtesters en portofoons omdat bij de aanschaf daarvan integriteits- en aanbestedingsregels zouden zijn overtreden.

 

Een grote leverancier van politieapparatuur heeft hiervan aangifte gedaan bij de rijksrecherche. Importeur Tomar Europe informeerde de Tweede Kamer en minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) vorige maand al met een aantal brandbrieven. Het departement heeft de ondernemer uitgenodigd voor een gesprek met twee topambtenaren. Volgens het bedrijf zijn de portofoons en alcoholtesters, waarvan de aanschaf respectievelijk net en bijna rond is, geen uitzonderingen. De politie zou stelselmatig kopen wat ze wil zonder zich veel aan te trekken van aanbestedingsregels en procedures.

Goedkoper

Bestekken worden, zo staat in een van de brandbrieven, op zo’n manier geschreven dat hoe dan ook het merk wint dat de voorkeur van de inkopers heeft. In het geval van de portofoons werd bijvoorbeeld grotendeels vastgehouden aan Motorola, terwijl de portofoon van concurrent Sepura uit een interne test in Brabant-Oost onomstotelijk als de betere en goedkopere optie naar voren komt.