Ook Nederland stopt met AM

media_l_2488472Ook de Publieke Omroep (NPO) gaat helemaal stoppen met de AM-band, en wel per 15 september volgend jaar. De 200.000 mensen die nog altijd dagelijks naar NPO Radio 5 luisteren via de middengolf moeten dus op zoek naar een andere manier om de zender te ontvangen.

 

NPO-directeur Radio Jan Westerhof verklaart waarom: 'De bezuinigingen van het kabinet dwingen ons tot keuzen. En de verouderde zendmasten voor de AM zijn aan vervanging toe: dat is een dure operatie waarbij we onszelf afvragen of we dat nog wel moeten doen. We besparen 1,2 miljoen per jaar als we ermee stoppen'

Radio 5 is de laatste NPO-zender die nog op AM te beluisteren is. Volgens Westerhof zijn de hoge zendmasten die voor de middengolf worden gebruikt ook nog eens zeer milieuonvriendelijk. 'Ze verbruiken zeer veel electriciteit. Op jaarbasis kan liefst 3 miljoen kWh energieverbruik worden bespaard.'  

Afscheid
Het doek valt dus definitief: de laatste groep vaste groep luisteraars, met name ouderen boven de 60 jaar, zal het komende jaar afscheid moeten nemen van de vertrouwde frequenties 747 AM en 1251 AM (Limburg). Daarna wordt het leeg op de middengolf. Alleen de religieuze zenders Groot Nieuws Radio (1008) en Radio Maria (675) zenden er dan nog op uit. Voor een dubbeltje kunnen geïnteresseerden straks nog altijd een frequentie kopen, maar die zullen dan wel opdraaien voor de vernieuwing van de masten. Grote kans dat dat niet meer gebeurt en dat ook die twee overgebleven stations de AM-band vaarwel moeten zeggen.

Tijdperk
Het betekent het einde van een tijdperk, waarbij vooral in de jaren vijftig en zestig mensen massaal naar AM-zenders luisterden: Hilversum 1 en 2 via onder meer 1008 AM, en later ook 'piraat' Veronica via 192 en 538. Vanaf de jaren zeventig kwam de omslag naar het kwalitatief veel betere FM.  

Een mediacampagne moet de verstokte AM-fans wijzen op de alternatieven, zoals luisteren via de kabel, maar de NPO wijst vooral op de digitale opties. Zo zijn er de websites van de NPO, de verschillende radio-apps en het nieuwste paradepaard: Digital Radio+.

Westerhof: 'Onlangs is de voorlaatste fase afgerond van een nieuw landelijk netwerk. Nu kun je in het hele land buiten de deur digitale etherradio ontvangen via een DAB+-ontvanger. Die heb je vanaf enkele tientjes.' Maar de NPO-directeur erkent dat het inbouwen van een dergelijk apparaat in je auto nog wel behoorlijk prijzig kan zijn, 'maar dat zal snel beter worden'. 'Wij moeten als sector duidelijk maken wat de voordelen van digitale ontvangst zijn, waardoor het aanbod van apparaten zal groeien. En dat zal het dan ook goedkoper maken.' 

Radio 5 op FM?
Toch is zo'n digitale slag voor veel ouderen wellicht nog een brug te ver. Waarom niet gewoon Radio 5 verhuizen naar de vertrouwde FM-band, daar waar de meeste radiozenders nog altijd met succes op te horen zijn? 'De FM-band zit al jaren overvol, daar is geen plek meer voor Radio 5.' De NPO heeft recht op vier van die FM-frequentiepakketten, waardoor Radio 5 en Radio 6 afvallen. De andere pakketten zijn voor commerciële stations. 'Tot zeker 2023 blijft de FM-band nog relevant, maar de overheid overweegt daarna met de FM te stoppen. Alles gaat digitaal en dat is ook de internationale tendens.'

Westerhof zegt absoluut geen last te hebben van nostalgische gevoelens. 'Ik zal er persoonlijk geen traan om laten, ik ben meer van de moderne radio, het meest interactieve en mobiele medium van allemaal.' Daarbij denkt Westerhof dat de omslag helemaal niet zo ingewikkeld is. 99 procent van de mensen heeft een kabelaansluiting, dus dat is de makkelijkste manier. Bovendien hebben veel ouderen een pc of een tablet. Kijk maar eens hoeveel opa's en oma's er actief zijn op Facebook.' 

Vraag is natuurlijk wat die kabelaansluiting doet in geval van overstroming, stroomuitval of grote calamiteit ergens in de wereld waardoor overbelasting van dataverbindingen ontstaat…