Herschikking Amerikaanse 400MHz

FCC logo

FCC logoDe honger naar meer spectrum door de commercie is onverzadigbaar. FCC (Amerikaanse AT) commissaris Jessica Rosenworcel zei onlangs op een conferentie van de communicatie industrie: "We kunnen onszelf niet langer beperken tot frequenties in het traditionele gebied. We moeten verder kijken. De vraag is waar".

 

"Allereerst denk ik dat we lager moeten kijken. We moeten onderzoeken of het spectrum in het 400 MHz gebied opnieuw ingedeeld kan worden voor mobiele breedband toepassingen. Dat kan niet in één keer, omdat de band in veel kleine segmentjes opgedeeld is (In Amerika loopt 70cm trouwens van 420-450MHz, dus nog ietsje groter dan hier – red.). Deze segmentjes vormen een puzzel die niet makkelijk in elkaar te passen is.

Maar als we een manier kunnen vinden om zelfs maar een paar stukjes in elkaar te passen, zouden we in staat kunnen zijn om een heel nieuw stuk spectrum vrij te maken voor mobiel breedband."

Het hele verhaal van de dame vind je HIER (PDF-alert)

Je kunt wel raden waar dat op uitdraait. Met zulke grote commerciële belangen gaat er vast wel geknabbeld worden aan danwel geschoven worden met de amateur frequenties.

Ingewijden die deelnemen aan de WRC conferenties weten al te vertellen dat alle spectrum boven HF feitelijk gevaar loopt om verkocht of verhuurd te worden. De HF banden zijn min of meer al opgegeven, als we DL8DMA moeten geloven op de website van de DARC . Wat hij met zoveel woorden zegt is dat het stoorniveau op HF al zo groot is, dat ook DRM geen fatsoenlijke ontvangst meer biedt en daarom nooit groot zal worden. Dat onze frequentiebanden boven 100MHz gevaar lopen is natuurlijk al een tijdje duidelijk met de aanslagen op 23 en 13cm.