FCC wijst aanvraag 4m band af

Kanaal 4

Kanaal 4Het hoofd van het FCC's Office of Engineering and Technology heeft een verzoek van Glen E. Zook voor de toevoeging van een “4-meter” radio band (70.0-70.5 MHz) aan de lijst van beschikbare banden voor radio amateurs afgewezen.

 

 

De afwijzing verwijst naar een aantal tekortkomingen in Zook's verzoek, waaronder het gebrek aan technische onderbouwing van allerlei beweringen, zoals dat er geen storing zal ontstaan in naastgelegen kanalen. Interessant in de afwijzing zijn de opvattingen van het FCC met betrekking tot het gebruik van lage VHF kanalen, inclusief kanaal 4, voor DTV uitzendingen.

In de afwijzing staat: “Gebaseerd op gegevens van het Commission’s Media Bureau wordt kanaal 4 momenteel gebruikt door drie TV stations met maximaal toegestaan vermogen, 110 low-power televisie (LPTV) en TV vertaalstations, en zes klasse A TV stations.”

Verder staat er in: “De Commissie heeft daarnaast een veiling lopen met o.a. als doel het toewijzen van de band aan breedband toepassingen alsmede het herschikken van de bestaande TV uitzendingen in een kleiner frequentiegebied. De veiling voorziet niet in het uitfaseren van TV kanaal 4, maar stimuleert het gebruik door een aantal full power en klasse A TV stations – inclusief het verhuizen van UHF kanalen naar VHF kanalen en van hogere VHF kanalen (kanalen 7-13) naar lagere VHF kanalen (kanalen 2-6). Dat in aanmerking nemende zal kanaal 4 alleen maar meer gebruikt gaan worden voor omroep uitzendingen dan nu al het geval is. En al was dat niet het geval, dan is er geen aanleiding om aan te nemen dat de bestaande TV stations de frequentie zouden willen verlaten. Het verzoek van Zook beschrijft niet hoe storingen aan de omroep door amateurgebruik zou moeten worden voorkomen.”

Met betrekking tot de lopende veiling zegt de afwijzing: “Gezien de complexiteit van de veiling concluderen we dat het niet in het publieke belang is om de zaken nog complexer te maken door een nieuwe dienst binnen de omroepfrequenties te introduceren op dit moment. Daarbij merken we op dat Zook's verzoek niet beschrijft of amateurgebruik van de 70.0-70.5 MHz band voor LPTV en TV vertaalstations betekent dat zij de band niet meer kunnen gebruiken. Wij zien geen reden om die onzekerheid in die band te introduceren.”

Het lijkt erop dat de slechte onderbouwing van meneer Zook nogal afbreuk aan de zaak gedaan heeft, en dat is jammer.

Het volledige verhaal is HIER te lezen.