Verslag bezoek de Lichtmis

Lichtmis

LichtmisZaterdag 27 september zijn we weer met een aantal leden van de RAZ naar radiomarkt de Lichtmis geweest. Een van de betere radiomarkten voor de knutselende amateur.

 

 

Om een of andere reden is het vrijwel altijd mooi weer als wij deze markt bezoeken. Zo ook dit jaar, zei het dat de dag mistig begon en we daardoor de afslag voorbij schoten… Desondanks kwamen we om even over half negen aan, en toen was het al dringen voor een parkeerplaatsje op het weiland!

Aanbod

De verscheidenheid aan onderdelen is altijd groot. Vooral historische componenten zijn nog volop te vinden: bakelieten schakelaars, buizen in alle soorten en maten, buisvoeten, keramische spoelvormen etc. De afgelopen jaren liep het aanbod voor wat betreft afstemcondensatoren merkbaar terug. Die worden niet meer gemaakt en werden dientengevolge zeldzaam. Maar dit jaar zagen we door een toename van stands van oostblokkers een vergroot aanbod van vooral Russische en Poolse apparatuur en componenten. Er is dus weer een hoop te koop op gebied van eiersnijders en rolspoelen. Een minpuntje is dat deze nieuwe Europeanen snel geïntegreerd zijn voor wat betreft de prijsstelling. €60 of meer voor een eiersnijder was geen uitzondering.

Verbaasd ben ik altijd over de stands met singeltjes met de meest woeste smartlappen erop. Het hoort een beetje bij de regio denk ik, want op andere beurzen zie je dat niet zo. Het geeft deze beurs wel een speciaal tintje, zeker als de standhouder in kwestie zijn waren aanprijst door deze op de draaitafel te leggen.

Apparatuur

Er was een divers aanbod aan apparatuur; van antieke radio's tot de nieuwste bami-sets. Opvallend was de hoeveelheid 27MHz apparatuur die nog over de toonbank gaat: ik heb menig Wilson 1000 27MHz kleefvoet van eigenaar zien wisselen. Mijn beeld was dat 27MHz al lang achterhaald was. Blijkbaar niet.

Nog opvallender: de hoeveelheid piratenapparatuur die open en bloot te koop werd aangeboden. En dan hebben we het niet over de lulligste zendertjes: vanaf een paar honderd Watt tot watergekoeld 7kW (!) waren allerlei FM-zenders te koop. Meerdere. Dat zou je een aantal jaren geleden toch niet in je hoofd halen. Dan stond meteen de RCD (Radio Çontrole Dienst, voor degenen die wat jonger zijn. Tegenwoordig vervangen door OCZ, Opsporing Clandestiene Zenders) aan je stand.

Prijzen

Onze indruk was dat over de hele linie de prijzen aan de hoge kant waren. Koopjes waren nog wel te vinden, maar je doet er dan goed aan door eerst een rondje te maken met een notitieboekje en op te schrijven wat je waar tegen welke prijs gezien hebt. De ene stand verkocht afgepast 13m lintlijn voor €19, terwijl verderop diezelfde lintlijn voor €1 de meter aan de rol verkocht werd (sri Henny). Of 1kg soldeer voor ca. €55 (Bakelaar) terwijl een Hongaarse standhouder 1kg 60/40 voor €10 stond te verkopen. Alleen kon hij ons niet uitleggen wat voor hars er in zat, alleen dát het er in zat. En het etiket van het uit China afkomstige soldeer gaf ook niet echt uitsluitsel. Dan toch maar niet… Zelf scoorde ik een paar meter 100n condensatoren op rol voor €2. Altijd bruikbaar als (ont)koppelcondensator. En een heel pakket dubbelzijdig printplaat voor €5 komt ook altijd van pas. De €1,75 voor het slootwater wat men voor koffie door liet gaan was dan weer idioot veel.

Algemeen

Dit jaar optredens van Jan de Orgelman en een country dansgroep. Het is aan mij niet besteed. Ik weet niet of het de bedoeling is om er een soort evenement of familie-uitje van te maken, maar dan schiet het in mijn optiek zijn doel voorbij. Het is een radiomarkt, geen kermis. Dus stichting ROM: Niet doen. Gebruik die ruimte voor meer stands. Er zijn belangstellenden genoeg.

De oostblokkers waren niet alleen met stands goed vertegenwoordigd. Er werd regelmatig omgeroepen dat je op je spullen moest passen vanwege zakkenrollers. Doordat er over het algemeen geen PIN mogelijkheden aan de stands zijn (en ook geen PIN automaten in de buurt) loopt iedereen met redelijk wat cash op zak, en dat is kennelijk ook bekend bij het dievengilde. Maar dat zal op elke markt wel het geval zijn denk ik.

Verder is dit natuurlijk DE markt voor bijna alle amateurs: of je nou een (kleef)antennetje zoekt, of net die bijzondere onderdelen voor een restauratie, informatie over historische apparatuur: er is van alles wat. Dat maakt deze markt – naast Rosmalen – een van de beste markten om te bezoeken.