Yaesu FT-991

FT991

FT991Yaesu komt met een opvolger voor de bekende FT-897 transceiver waarvan aangekondigd werd dat de productie zal stoppen. De opvolger heeft het typenummer FT-991 meegekregen en zal op alle HF banden, VHF (6 meter en 2-meter band (geen 4 meter band !)) en UHF (70-centimeter bend) werken. 

 

 
 
Opvallend aan deze nieuwe transceiver is de ondersteuning voor C4FM modulatie, ook wel bekend als ‘System Fusion’, het digitale protocol dat enkel door Yaesu ondersteund wordt en veel wegheeft van D-star maar hier niet compatible mee is. Nederland telt ook (nog) geen repeaters voor dit protocol.

Voor de bediening en weergave van de functies gebruikt de FT-991 een 3,5″ kleurenscherm dat volgens opgave van de fabrikant voorzien is van touch screen functionaliteit. De zendontvanger is verder uitgerust met digitale DSP filters waarvan de breedte en shift variabel in te stellen zijn om eventuele verstoringen in het ontvangen signaal te kunnen filteren. Daarnaast bevat dee set twee roofing filters van 15 en 3 kHz breed. Een antennetuner is ingebouwd en deze werkt naast de HF-banden ook op 50 MHz.

Het zendvermogen bedraagt maximaal 100 Watt op de HF banden en de 6-meter band. Op de 2-meter en 70-centimeter band is het uitgangsvermogen maximaal 50 Watt. Yaesu heeft nog geen prijsindicatie bekend gemaakt, hoewel in Engelse blogs een prijs van 999 UK pound genoemd is. Ook is niet bekend wanneer de nieuwe zendontvanger beschikbaar zal zijn.

Specs:
 
– 160 Meters through 70 Centimeters – SSB/CW/FM/C4FM Digital/AM/RTTY/PSK
– 100 Watts (2 Meter / 70 Centimeter: 50 Watts) of Solid Performance
– 3.5 inch TFT Full-Color Touch Panel Operation for Superior Operability and Visibility
– High Speed Spectrum Scope with ASC (Automatic Spectrum-Scope Control) built-in
– Roofing Filter 3 kHz and 15 kHz
– High Accuracy TCXO ±0.5 ppm and high resolution DDS and PLL local oscillator
– 32-bit High Speed Floating Point IF DSP
– IF WIDTH and IF SHIFT provides great QRM Rejection
– CONTOUR, DNR, IF Notch and APF (Audio Peak Filter, CW only)
– 160 – 6 Meters High Speed Automatic Antenna Tuner included
 
Bron:hamnieuws