CEPT en 70MHz

cept logo

cept logoTijdens de laatste vergadering van de Frequentie management werkgroep (WGFM) van CEPT's European Communications Committee (ECC), die van 5 – 12 oktober 2014 in Frankrijk gehouden werd, heeft de IARU namens 5 landen plus regio1 een document aangeboden waarin voorgesteld wordt om het document waarin de gezamelijke frequentietoewijzingen staan zodanig aan te passen, dat de band 69.9 – 70.5 MHz op secondaire basis toegewezen wordt aan radio amateurs.

 

In het document wordt uitgelegd dat er al dertig CEPT landen zijn die nationale toewijzingen hebben binnen die band, maar dat sommige landen verlangen dat er een duidelijk standpunt ingenomen wordt voordat ze de band geheel of gedeeltelijk toewijzen voor amateurgebruik. Het voorstel was daarom om de internationale toewijzing zo aan te passen dat er een secondaire toewijzing komt voor amateurs in de band van 69.9 – 70.5 MHz met een additionele aanpassing van bestaande opmerking EU9 waarin komt te staan dat CEPT landen de band geheel of gedeeltelijk mogen toewijzen aan radio amateurs.

Hoewel er drie landen tegen het voorstel stemden, werd het ondersteund door meer dan tien andere landen. Sindsdien hebben al veertien CEPT landen laten weten dat ze amateurgebruik hebben opgenomen in het Europese Communications Office’s Frequentie Informatie Systeem (EFIS). En daarom heeft de werkgroep er mee ingestemd dat deze toewijzing opgenomen gaat worden in de volgende uitgave van die internationale gezamelijke frequentietoewijzing.

Zoals al cursief aangegeven, betekent dit niet dat de frequenties tussen 69.9 en 70.5 MHz nu onmiddellijk beschikbaar komen in alle CEPT landen omdat die internationale frequentietoewijzing niet bindend is voor nationale wetgeving in CEPT landen. Maar het geeft de bij de IARU aangesloten landen wel een stevige basis om 4 meter toewijzing aan te vragen bij hun lokale Agentschap Telecom.

Die internationale frequentie toewijzingstabel (ECA genoemd) wordt eens per jaar door de ECC gewijzigd, goedgekeurd en gepubliceerd. De publicatie van de versie met deze wijziging er in wordt verwacht in de zomer van 2015.